Včelie produkty sú dary prírody, ktoré podporujú imunitu, no častokrát na ne zabúdame

V prírode nachádzame útočisko pred prácou, emailami, starosťami a pomáha nám nájsť stratený pokoj a rovnováhu. Príroda nám odnepamäti poskytuje dary v podobe liečivých byliniek, minerálnych vôd, ale aj včelích produktov ako med, propolis, materská kašička, či peľ. Med je vysoko cenený v tradičnej aj v modernej medicíne, o ktorom sme už písali.

Naši predkovia si z pokolenia na pokolenie odovzdávali recepty na to, ako jednotlivé včelie produkty využiť. Aj dnes si včelie produkty zaslúžia našu pozornosť, len sme na ne akosi pozabudli.

Propolis

Propolis má najsilnejšie antibiotické vlastnosti zo všetkých včelích produktov. Včely využívajú jeho dezinfekčné vlastnosti na udržanie čistoty a hygieny v úľoch, ktoré sú často sterilnejšie ako naše nemocnice. Liečivé pôsobenie propolisu potvrdila napríklad štúdia v Dánsku. Na viac ako 50 000 účastníkoch štúdie potvrdili priaznivé účinky pri viacerých vírusových ochoreniach, zápaloch hrdla, nosových dutín, či liečbe rán propolisovou masťou.

Ako si doma pripraviť propolisovú tinktúru?

Do jedného litra minimálne 60 percentného liehu pridáme 20g pomletého propolisu a premiešame drevenou vareškou (propolis by nemal prísť do kontaktu s kovom). Vzniknutý roztok necháme lúhovať po dobu 10-14 dní, niekoľkokrát do dňa pretrepeme. Po tomto čase opatrne zlejeme, môžeme použiť látku, či filter, aby sme oddelili čiastočky, ktoré sa nerozpustili. Ak propolisovú tinktúru uschováme na chladnom a tmavom mieste, predĺžime jej účinky na dlhú dobu. V ľudovom liečiteľstve sa užíva lokálne aj vnútorne, 10-40 kvapiek vo vlažnej vode alebo v čaji, či nakvapkané na cukor alebo piškótu.

Materská kašička

Už v roku 1952 Francúz De Belvefer vyrobil prvý oficiálny liečivý prípravok z materskej kašičky. Od tejto doby sa stala predmetom mnohých výskumov po celom svete. Čerstvá materská kašička obsahuje široké spektrum vitamínov skupiny B, z minerálov napríklad železo, zinok, vápnik a magnézium. Materskú kašičku ocenia aj športovci, pretože obsahuje vysoké percento proteínov, tiež aj aminokyselín, ako napríklad arginín, leucín a izoleucín. Materská kašička má pozitívne účinky na ľudský organizmus, reguluje apetít, pomáha pri anémii a nervovom vypätí.

Peľ

Včely zbierajú z kvetov a iných častí rastlín nielen nektár, ale aj veľké množstvo kvetového peľu. Viacero problémov v našom organizme vzniká z nedostatku vitamínov v našej strave. V tomto prípade môže byť ochranou pre náš organizmus konzumácia peľu, ako prírodného koncentrátu vitamínov, minerálov, bielkovín, mastných kyselín a aminokyselín.

Peľ vďaka svojmu antibiotickému pôsobeniu reguluje činnosť čriev, tlmí a ničí rast škodlivých mikróbov a pomáha množeniu tých správnych. Peľ je aj vynikajúcim posilňujúcim prostriedkom, preto sa úspešne používa pri stavoch vyčerpania a únavy. Peľ podobne ako med stráca svoju terapeutickú hodnotu pri teplote vyššej ako 40 °C. Preto med ani peľ nepridávajme do horúceho čaju, čo je častým a nesprávnym zvykom.

Peľ je najlepšie kombinovať s inými potravinami. Sušený a pomletý peľ môžeme pridať do medu, masla, či rozpustený v mlieku, v ovocných šťavách, ale tiež aj v kaši z ovsených vločiek.

Páči sa vám náš článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku, dajte like našej Facebook stránke NašeBio&Eko alebo nás sledujte na Instagrame @nasebioeko.