V našom seriáli Ako byť ekofriendly sa venujeme tipom ako žiť ekologicky, ako si poradiť pri výbere jednotlivých eko pomôcok do domácnosti a pre život, ako šetriť životné prostredie, neplytvať vodou, energiou a ako eliminovať dopad nášho života na našu planétu. Žiť ekofriendly neznamená, že musíš byť zanieteným aktivistom. Stačí si v prvom rade uvedomiť, že ak by si každý jeden z nás vážil to, čo máme, naša planéta by vyzerala úplne inak.
Do obchodu s vlastnou taškou
Pamätám si ešte na časy, keď sme do obchodov chodili s vlastnými taškami, kupovali sme ochutené malinovky rôznych farieb v sklenených fľašiach a z obchodov sme si odnášali len to, čo sme potrebovali. Jednoducho sme neplytvali. S príchodom veľkých obchodných reťazcov a igelitkami zadarmo sa všetko zmenilo. Nákupné košíky preplnené v plastoch zabalenými potravinami a pri pokladni igelitky zadarmo. Naučili sme sa igelitku pokladať za jednorazovú, naučili sme sa plytvať. Obchodné reťazce síce pred niekoľkými rokmi igelitové tašky spoplatnili, no „zvyk“ použiť igelitku len raz, nám zostal.
Nie je potrebné teraz všetky igelitky povyhadzovať a kúpiť si ekologickú tašku. Dôležité je, nosiť si do obchodu vlastnú tašku a nekupovať novú. To by malo byť základným pravidlom pri nákupoch.
Nekupujme, čo nepotrebujeme
Tento bod by sa dal spojiť aj s prvým bodom, pretože nákupnú tašku kupovať nepotrebujeme, keďže už vieme, že si máme priniesť vlastnú. Ak ste typ človeka, ktorý má v pláne v obchode nakúpiť 2-3 veci a odchádza s plnou igelitkou, skúste jednoduchý trik. Pred nákupom si priebežne do mobilu zapisujte, čo potrebujete nakúpiť. Takto priebežne vytvorený zoznam má výhodu v tom, že impulzívne nenaplníte košík vecami, ktoré nepotrebujete, aj keď sa vás v obchode budú snažiť presvedčiť o opaku.
Menej živočíšnych výrobkov
Keďže živočíšne mäso a živočíšne výrobky potrebujú na výrobu a prepravu veľa energie, vody a ďalších zdrojov, môžeme znížiť našu uhlíkovú stopu znížením ich spotreby. Namiesto živočíšnych produktov skúsme zvážiť vegetariánsku alebo vegánsku stravu, zamerajme sa na čerstvé ovocie a zeleninu.
Svoju spotrebu mäsa môžeme obmedziť experimentovaním s bezmäsitými receptami jeden alebo dvakrát v týždni. Pamätáte si napríklad na „bezmäsité piatky“ v škole?
Uprednostňujme lokálnych dodávateľov
Pre to, aby sme si mohli vychutnať dovozové potraviny, tak musia prejsť veľmi dlhú cestu prepravy v nákladných automobiloch, lietadlách alebo na lodi. Všetky tieto dopravné prostriedky zaťažujú naše životné prostredie. Nákup potravín, ktoré pochádzajú z miestnych zdrojov, pomôže eliminovať alebo znížiť vplyv dopravy na životné prostredie. Je tiež samozrejmé, že miestne výrobky sú čerstvejšie a preto majú vyššiu výživnú hodnotu.
- Nakupujme na farmárskych trhoch.
- Uprednostňujme potraviny, ktoré boli vyrobené čo najbližšie k nám.
- Zaujímajme sa, odkiaľ pochádzajú potraviny na našom tanieri.
- Jedzme viac zeleniny, ktorej máme na Slovensku dostatok a ktorá nám dodáva potrebnú vlákninu.
Využime dary vlastnej záhradky pred polotovarmi
Uvedomujem si, že nie každý má možnosť vypestovať si vlastnú zeleninu, ale každý máme známeho, ktorý má známeho, ktorý pestuje zeleninu alebo chová sliepky. Veď to poznáte, stačí sa len porozhliadnuť vo svojom okolí. Takéto dary vlastného dvora znejú lepšie, ako „dary“ z regálov supermarketov. Nemyslíte?
Obmedzme nákup polotovarov
Namiesto toho, aby sme si kupovali polotovary alebo hotové jedlá, ktoré na výrobu vyžadujú veľa energie, naučme sa pripraviť si jedlá od nuly. Napríklad, ak chceme mať paradajkovú omáčku na večeru, tak si ju pripravme z čerstvých paradajok, čibuľky a cesnaku, namiesto nákupu hotovej omáčky v pohári. Je to lepšie pre životné prostredie a zdravšie pre naše telo.
Uprednostňujme voľný tovar, nie balené ovocie či zeleninu
Pri tomto bode sa azda ani netreba veľmi rozpisovať. Ako sa hovorí, lepšie raz vidieť, ako stokrát čítať.
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho so svojimi priateľmi na Facebooku, daj like našej Facebook stránke NašeBIO alebo nás sleduj na Instagrame @nasebioeko a už ti neuniknú žiadne novinky zo sveta BIO & EKO.