GreenCoop je združením pestovateľov Veselých paradajok zo Žitného Ostrova. Nie je náhoda, že domovom obľúbených Veselých paradajok je práve Žitný ostrov. Je najväčším európskym riečnym ostrovom a najväčšou zásobárňou pitnej vody v Strednej Európe. Je to nielen najúrodnejšia poľnohospodárska oblasť Slovenska, ale nachádza sa tu aj množstvo geotermálnych prameňov, bez ktorých by bolo ekologické skleníkové pestovanie takmer nemožné. A práve o ekologických prístupoch, ktoré GreenCoop využíva pri pestovaní Veselých paradajok, ktoré nájdeme v obchodoch po celom Slovensku, sme sa porozprávali s predsedom združenia GreenCoop Ing. Zsoltom Bindicsom.
Aké boli začiatky pestovania Veselých paradajok na Slovensku?
Všetko sa začalo v roku 2006. Vtedy som prehovoril troch mojich kamarátov, aby sme sa spoločne pustili do pestovania paradajok. Vtedy sme ani netušili, že to bude momentom zrodu najväčšieho združenia pestovateľov paradajok na Slovensku. Pôvodne sme chceli domácu zeleninu len predávať, ale neboli pestovatelia, ktorí by nám vedeli dodávať kvalitnú paradajku. Takže sme sa ju rozhodli sami dopestovať. Chceli sme obnoviť žitnoostrovskú tradíciu pestovania paradajok, ktorá nás obklopovala celé naše detstvo. Na juhu Slovenska to bolo v minulosti úplne bežné, že pri rodinných domoch bol aj fóliovník, kde si rodina privyrábala na živobytie. Až potom sme zistili, že okrem nostalgie má pestovanie skleníkových paradajok s geotermálnou vodou na Žitnom ostrove aj svoje racionálne prírodné dôvody. Tradícia totiž vzniká tam, kde sú na vznik a jej dlhodobé udržanie ideálne podmienky.
V obchodoch nájdeme širokú ponuku paradajok, najmä lacných dovozových. Dá sa im konkurovať?
Zeleninu predáva čerstvosť, to je základ. Potom je rozhodujúca cena a chuť. My domáci pestovatelia jednoznačne vyhrávame v čerstvosti, lebo paradajka necestuje stovky, až tisíce kilometrov k zákazníkovi. Vyhrávame aj v chuti, lebo rajčiny oberáme červené a dozreté priamo na slnku a na strapci. Jedine v cene nás vie predbehnúť dovozový tovar, ktorý je v priemere asi o 10% lacnejší. Moja skúsenosť je taká, že tých 10% navyše v cene neodradí zákazníkov od kupovania kvality. Úprimne však dodávam, že žiadna zelenina nechutí, keď nie je čerstvá, ani tá domáca. Odporúčam vždy kupovať len to čo je čerstvé a nebudeme nikdy sklamaní.
Pestujete zdravé a chutné paradajky spôsobom, ktorý čo najmenej zaťažuje životné prostredie. Aké postupy a technológie využívate?
Naším prvoradým cieľom je pestovať zdravé paradajky zdravým spôsobom! Čiže s čo najmenšou ekologickou stopou. Práve preto požívame geotermálnu energiu, zachytávame dažďovú vodu pre závlahu a používame biologickú ochranu rastlín. Zavlažujeme len precíznou kvapkovou závlahou a všetku vodu recyklujeme až do jej úplného využitia. Aj zelený odpad od nás odvážajú do bioplynových staníc z čoho sa vyrába elektrina. Snažíme sa byť čo najviac cirkulárny a neplytvať zdrojmi prírody.
V rámci pestovania využívate obnoviteľné zdroje, viete vyčísliť koľko skleníkových plynov ste týmto spôsobom ušetrili?
Celé naše združenie pestovateľov Veselých paradajok produkuje o 15 tis. ton oxidu uhličitého menej, ako tradiční skleníkoví pestovatelia porovnateľnej veľkosti. Za tento prístup k prírode sme boli aj ocenení cenou Zelená firma roka.
GreenCoop funguje ako zoskupenie pestovateľov paradajok. Aké kritéria kladiete na nových členov vášho družstva?
Veselou paradajkou sa stáva len taká paradajka, ktorá je dopestovaná v skleníkoch na Žitnom Ostrove, bez používania postrekov, je opeľovaná čmeliakmi a je ručne oberaná až keď sú všetky paradajky pekne zafarbené od slnka dočervena. Všetci pestovatelia, ktorí vedia tieto podmienky pre paradajku poskytnúť sú v našom združení srdečne vítaní.
Domovom vašich Veselých paradajok je Žitný ostrov. Prečo práve ten?
Žitný ostrov je najväčšou zásobárňou pitnej vody a slnko tu zaručene svieti 2000 hodín v roku. Kvalitná závlaha a slnko je to najdôležitejšie pre dopestovanie dobrej paradajky. No, a nesmieme zabúdať ani na teplo, lebo k ideálnemu rastu rajčiny potrebujú aspoň 18 °C. Podunajská nížina je známa aj svojimi termálnymi vrtmi, ktorými zabezpečujeme ideálnu teplotu aj Veselej paradajke.
Ročne vyprodukujete viac ako 10 miliónov kilogramov paradajok. V regióne patríte medzi významných zamestnávateľov, to so sebou nesie veľkú zodpovednosť
Áno, počas letnej sezóny u nás pracuje v našich skleníkoch a skladoch poltisíca ľudí väčšinou z nášho regiónu. Je to intenzívna práca, lebo my zamestnávame na 25 hektároch skleníkov toľko ľudí, ako priemerný poľnohospodár na 2 000 hektárovom poli. Máme veľmi otvorenú firemnú kultúru a snažíme sa popri práci spoločne aj zabávať, cestovať, aby nielen naše paradajky boli veselé. Staviame na vzájomnej otvorenej komunikácií a našim cieľom je budovať stabilný tím ľudí, ktorí si dôverujú navzájom a radi si sadnú prípadne aj na pohár vína po práci.
Viete povedať, ktoré paradajky sú u Slovákov najobľúbenejšie a ako spoznať pravú/chutnú paradajku v regáloch v obchode?
Každá paradajka chutí inak, takže dôležitým momentom je správny výber odrody. Každý rok testujeme nové druhy paradajok. Vyhodnocujeme ich cukornatosť, obsah prírodných antioxidantov, chuť, farbu, tvar aj odolnosť voči domácim pestovateľským podmienkam. V ponuke máme veľa druhov paradajok. Podľa veľkosti od malých cherry, cez stredné kokteilové, až po veľké býčie srdce. Podľa farby máme okrem klasických červených aj čierne, oranžové, žlté paradajky. Čiže si každý nájde to svoje. Najväčším hitom sú však červené kokteilové paradajky kde je pomer ceny a kvality asi najlepší a potom malé cherry, čo je zas chuťová bomba. Slovenský zákazník ale nerád experimentuje. Ani moje obľúbene čierne paradajky sa povedzme nepredávajú až tak ako dobre chutia.
Obaly ako odpad sú nesporne horúcou témou. Kladiete dôraz na balenie vašich paradajok, prípadne plánujete zmeny v balení?
Musím povedať, že najradšej by sme predávali všetko bez balenia. Pre nás to je veľa práce a veľká nákladová položka. Cena balenia predražuje cenu paradajok o 30%. No zákazníci si vyberajú hlavne balený tovar. Skúšame rôzne programy predaja bez obalu, ale väčšinou sa tovar len vyhadzuje, lebo o to nie je veľký záujem. Bol by som rád, ak by slovenskí zákazníci pozitívnejšie reagovali na tovar predávaný „na voľno“, ale až kým sa to nestane, budeme musieť balenie ponechať. Vymysleli sme aj systém označovania tovaru bez etikiet, ale obchodné reťazce trvajú na lepení etikiet na balenie. Takže rozhodovanie o balení nie je úplne v našich rukách.
Vaše Veselé paradajky môžeme nazvať aj Zodpovednými paradajkami, kde si ich vieme kúpiť?
Naše paradajky sa dajú kúpiť skoro vo všetkých obchodoch Kauflandu, Lidla, Tesca, Billy a Jednoty. Za tyrkysové balenia a logo Veselej paradajky sme získali aj zlatú medailu na svetovej súťaži potravinárskeho dizajnu v Šanghaji. V poslednej dobe balíme naše paradajky aj do privátnych značiek reťazcov, ale snažíme sa zachovať viditeľnosť značky na každom balení.
Čo vás osobne poháňa pestovať ekologicky a podnikať zodpovedne s ohľadom na životné prostredie?
Uvedomujem si, že naša planéta nás určite prežije, ale povinnosťou nás by malo byť zachovať a zveľaďovať prírodné bohatstvo a odovzdávať ďalšej generácii Zem minimálne v takom stave v akom sme si ju zdedili. Takže pre mňa ako otca dvoch detí je takýto prístup k životu a prírode v prvom rade záväzok voči svojim vlastným deťom. A nechcem ich sklamať.