Soľ je snáď jedným z najbežnejších ochucovadiel. Aj keď jej mierne používanie nie je zvyčajne problémom, nadmerný príjem soli je spojený s vysokým krvným tlakom a inými zdravotnými problémami. Mnoho ľudí s chronickými ochoreniami musí obmedziť príjem soli a neuškodí to ani zdravým ľuďom, lebo jej vo všeobecnosti jedávame až príliš veľa.
Je soľ škodlivá?
Bežná kuchynská soľ obsahuje jód (jódovaná kuchynská soľ), ktorý váš organizmu potrebuje. Pomáha napríklad telu produkovať správne množstvo hormónov štítnej žľazy. Jód tiež udržuje rovnováhu tekutín v tele a reguluje funkciu svalov a tkanív. Problémom je však jej množstvo. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sme každý deň skonzumovali len 1,5 až 2,3 gramu kuchynskej soli! V priemere však skonzumujeme oveľa viac. Priznajte sa, že aj vy máte zlozvyk, posypať si jedlo soľou ešte pred jeho ochutnaním. Keď však prekročíte dennú kvótu, môže to mať nepriaznivé následky na vaše zdravie. Zvýši sa vám krvný tlak, ozvú sa problémy so srdcom, poruchy obličiek a príliš veľa soli ovplyvňuje aj zdravie vášho mozgu.
Takže, aké je riešenie? Znížte spotrebu soli. Namiesto nej môžete vyskúšať niekoľko bylín, korenín a ďalších prísad, aby ste svojmu jedlu dodali tú správnu chuť. Tu je 20 náhrad soli, ktoré vám odporúčame:
1. Cesnak
Cesnak je mierne štipľavý a zvýrazní chuť vášho jedla bez zbytočného navýšenia obsahu sodíka. V receptoch na paradajkové omáčky a marinády môžete znížiť množstvo soli a zdvojnásobiť množstvo cesnaku. Cesnak chutí lahodne aj v polievkach či praženici. A čo viac, táto zelenina, s odborným názvom allium, je plná zdravotných benefitov. Štúdie ukazujú, že zlúčeniny cesnaku môžu zvýšiť imunitu, znížiť krvný tlak a podporiť zdravie mozgu.
2. Citrónová šťava alebo kôra
Citrusy, najmä citrónová šťava a kôra, sú v niektorých receptoch vynikajúcou alternatívou soli. Citrónová šťava prirodzene zvýrazňuje chuť jedla. Medzitým citrónová kôra prispieva k ešte silnejšej citrusovej aróme. Tieto účinky má aj šťava a kôra z limetiek a pomarančov. Citrusmi môžete pokvapkať varenú zeleninu a použiť ich aj do šalátových dresingov a marinád na mäso a ryby.
3. Mleté čierne korenie
Soľ a korenie sú klasické kulinárske duo. Ak však chcete znížiť spotrebu soli, jednoducho siahnite len po koreni. Čierne korenie je dobrým doplnkom do polievok, cestovín a iných slaných jedál. Navyše, čierne korenie môže znížiť zápal, ktorý je spojený s chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby a rakovina. Vyskúšajte aj biele korenie, zmesi korenia a alternatívy korenia, ako sú jalapeños, chilli papričky a kajenské papriky.
4. Kôpor
Svieža chuť kôpru s nádychom zeleru a feniklu z neho robí chutnú alternatívu soli. Kôpor je obzvlášť dobrou náhradou soli v jedlách s rybami, zemiakmi a uhorkami. Môžete ním posypať lososa, použiť ho ako hlavné korenie do zemiakového šalátu alebo pridať do citrónovej či limetkovej šťavy na pokrmy z rýb.
5. Sušená cibuľa alebo cibuľový prášok
Rovnako ako cesnak, aj cibuľa zintenzívňuje chuť takmer každého pokrmu. Najmä sušená cibuľa alebo cibuľový prášok sú účinnejšie ako čerstvá cibuľa a možno nimi vymeniť soľ napríklad v praženici, polievkach, dusených pokrmoch, dipoch a salsách. Jemný nádych sladkosti si zamilujete.
6. Nutričné droždie
Nutričné droždie je neaktívne droždie predávané ako vločky alebo prášok. Je známe pre svoju syrovú, pikantnú chuť, funguje dobre v cestovinách a obilninách. Napriek svojej syrovej chuti neobsahuje mliečne výrobky a je obľúbené aj u vegánov. Použitie týchto kvasníc namiesto soli má svoje zdravotné výhody. Beta glukánová vláknina vo výživových kvasniciach môže pomôcť znížiť váš cholesterol, a tým aj riziko srdcových ochorení.
7. Balzamikový ocot
Balzamikový ocot má ostrú, kyslastú chuť s nádychom sladkosti. Taktiež zvýrazňuje prirodzenú chuť jedla, čím sa minimalizuje potreba soli. Balzamikový ocot používajte do šalátových dresingov, polievok, dusených jedál a marinád na mäso a ryby. Zredukovaním v hrnci na miernom ohni z neho vytvoríte ešte chutnejší, hustejší “sirup”, ktorým môžete pokvapkať čerstvé paradajky alebo pečenú zeleninu.
8. Paprika (údená)
Údenú, korenistú chuť tejto papriky sprevádza sýta červená farba. Pridajte ju do taco, duseného mäsa, čili a nachos. Môžete ňou nahradiť aj salsu, ktorá má často vysoký obsah sodíka. Je pozoruhodné, že toto korenie má toľko zdravotných výhod. Štúdie naznačujú, že zlúčenina kapsaicín, ktorá spôsobuje, že niektoré odrody paprík sú pikantné, môže dokonca zastaviť rast rakovinových buniek.
9. Hľuzovkový olej
Hľuzovkový olej má silnú zemitú chuť, ktorú si pochvaľujú milovníci jedla po celom svete. Je taká výrazná, že namiesto veľkého množstva soli môžete použiť len úplne málo. Pokvapkajte ním cestoviny, pizzu, vajcia, pukance, zemiakovú kašu alebo zeleninu.
10. Rozmarín
Rozmarín je populárna bylinka, často používaná napríklad v olejoch. Má tiež viaceré liečivé účinky. Pridajte čerstvý alebo sušený rozmarín do svojich polievok, duseného a pečeného mäsa, alebo aj do pečenej zeleniny, dresingov, omáčok či na chlieb.
11. Zázvor
Svojou štipľavou, no sladkastou chuťou, dokáže zázvor nahradiť soľ v mnohých jedlách. Čerstvo nasekaný koreň zázvoru alebo sušený zázvor môžete zamiešať do praženice, omáčok, marinád, nápojov aj polievok. Tento koreň sa na liečebné účely používa už po stáročia. Vykazuje protizápalové účinky a okrem iných zdravotných benefitov, môže pomôcť utíšiť bolesť svalov.
12. Kokosová amino omáčka
Táto tmavohnedá tekutina vyrobená z nektáru kokosových paliem, chutí ako sójová omáčka, ale má väčší nádych sladkosti – a oveľa nižší obsah sodíka. Tieto vlastnosti z nej robia skvelú alternatívu k sójovej omáčke, najmä pri jedlách z ryže, omáčkach a v marinádach.
13. Koriander
Koriander pochádza zo semien koriandra. Má zaujímavú kvetinovú, citrónovú chuť a často sa pridáva mletý alebo celý do sals, polievok a kari. Koriander sa môže pochváliť aj mnohými antioxidantmi, vrátane terpinénu, kvercetínu a tokoferolov. Štúdie zistili, že tieto zlúčeniny môžu posilniť zdravie mozgu a imunitu.
14. Vločky červenej papriky
Pre pikantnú chuť akéhokoľvek jedla vymeňte soľ za vločky červenej papriky. Toto silné korenie sa vyrába zo sušených feferóniek. Chutí vynikajúco v polievkach, dresingoch, marinádach aj na cestovinách.
15. Jablčný ocot
Sladkokyslý jablčný ocot predstavuje všestrannú náhradu soli. Dá sa použiť ako marináda na mäso, zamiešať do šalátových dresingov a pokvapkať na zeleninu. Navyše, jablčný ocot má zdravotné výhody. Štúdie naznačujú, že znižuje hladinu cholesterolu, a tým rizikové faktory srdcových chorôb.
16. Škorica
Soľ môže nahradiť aj škorica, ktorá je jednou z najbežnejších prísad do pečenia. Toto korenie má mierne sladké a korenisté podtóny. Pridajte ho do čili, polievok, paradajkovej omáčky, karí a marinád na kuracie alebo morčacie mäso. A čo viac, vyskúšajte ju aj pri varení fazule alebo šošovice. Pre maximálnu chuť pridajte do hrnca celú tyčinku škorice.
17. Šalvia
Šalvia je zelená bylina s nádychom citrusov a eukalyptu. Chuť čerstvej aj sušenej šalvie je dosť silná, vďaka čomu je dobrou náhradou soli. Chutí lahodne v slaných jesenných jedlách, ako sú rôzne maslové omáčky, pečená tekvica, pyré zo sladkých zemiakov a rizoto.
18. Estragón
So svojou mierne horkastou chuťou, podobnou sladkému drievku, je estragón výrazne aromatickým korením. Namiesto toho, aby ste nabudúce pripravovali miešané vajíčka alebo šalát s kopou soli, pridajte čerstvý alebo sušený estragón. Táto bylinka chutí obzvlášť lahodne v maslových alebo smotanových omáčkach, ktoré môžete podávať s kuracím mäsom, rybami a zeleninou.
19. Mäta
Mäta je osviežujúca bylinka, ktorá funguje dobre v sladkých aj v slaných jedlách. Ak môžete, použite čerstvé lístky. Mätu je ľahké pestovať aj v kvetináči na parapete alebo v záhrade. Skvelá bude do šalátov, na cestoviny alebo do kuskusu. Dobre chutí s mrkvou, hráškom alebo fazuľou.
20. Muškátový oriešok
Má jemne sladko-štipľavú chuť. Pridáva sa do pečených jedál, napríklad so škoricou a klinčekmi. Čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok má oveľa lepšiu chuť ako mletý. Muškátový oriešok s čiernym korením pridajte do domácich syrových omáčok. Jedinečnú chuť dodá aj domácim zemiakovým, kapustovým a karfiolovým polievkam.
Umožniť vašim chuťovým pohárikom prispôsobiť sa jedlám s nižším obsahom soli, je jedným z najlepších krokov, ktoré môžete podniknúť, aby ste znížili príjem sodíka a dlhodobo zlepšili svoje zdravie. Postupom času si zvyknete na používanie menšieho množstva soli a zistíte, že ste na ňu citlivejší, takže aj malé množstvá budú pre vás dostatočné. Okrem spomínaných korenín a bylín môžete pri varení použiť aj kardamón, pažítku, bazalku, kmín, oregano, petržlen, šafrán, šalviu, kurkumu, tymíán, bobkový list a mnohé ďalšie. Vyrobiť si môžete napríklad aj domácu vegetu s minimálnym (alebo žiadnym) obsahom soli.
Ktoré korenie je vaše obľúbené? Napíšte nám do komentárov na našich sociálnych sieťach a môžete prihodiť aj nejaký ten chutný recept. 🙂
Titulný obrázok: zdroj freepik.com