Zriadiť si zero waste kuchyňu je cieľom každého z nás, kto sa zajíma o svoje životné prostredie. Aj po niekoľkých rokoch sa stále presviedčame, že v tomto prípade je cesta práve tým cieľom. Cesta, počas ktorej sa učíme, ako neplytvať potraviny, ako minimalizovať množstvo odpadu, ako ho správne vytriediť a ideálne teda ako netvoriť žiadny odpad.
Nákup potravín
Každá naša aktivita v kuchyni začína nákupom potravín. Ideálny spôsob ako redukovať odpad a aj naše zásoby v chladničke, či komore, je spraviť si nákupný zoznam. Ten nám pomôže predísť impulzívnemu nakupovaniu a vopred si tak premysliť, čo skutočne potrebujeme. Pri samotnom nakupovaní uprednostnime voľné potraviny pred balenými v čo najväčšej miere. Zredukujeme tak náš odpad v podobne jednorazových obalov. Ideálnym spôsobom je navštíviť bezobalový obchod, v ktorom nakúpime všetky základné potraviny, ktoré pri varení potrebujeme.
Súvisiaci článok:
Čo všetko nájdeme v bezobalovom obchode?
Skladovanie potravín s nulovým odpadom
Čo je ideálnym spôsobom pre skladovanie potravín? U nás doma sú to predovšetkým sklenené poháre z rôznych zaváranín, či káv. Ak nakupujeme v bezobalových obchodoch tak nám problém so skladovaním trochu odpadá. Sklenené poháre si zoberte so sebou na nákup a po príchode domov z obchodu, už len svoj nákup uložíte na správne poličku a máte ich pripravené na varenie.
Poriadok v chladničke
Poriadok v chladničke nám uľahčí tvorbu nášho nákupného zoznamu. Pokiaľ nevieme, čo sa v našej chladničke nachádza, ťažko si spravíme nákupný zoznam bez toho, aby sme nakupovali do zásoby. Poznáte predsa tú situáciu, keď stojíte pred regálom v obchode a premýšľate, či už tento výrobok doma máte alebo nie. Ako to dopadne? Hodíte ho do košíka, veď čo ak ho doma nemáte. Preto poriadok v chladničke rovná sa dobre pripravenému nákupnému zoznamu.
Využitie zvyškov
Tento problém nastáva azda v každej domácnosti. Je veľmi ťažké odhadnúť presné množstvo, ktoré máme pripraviť. Toto pozná azda každá z nás. Naučme sa preto využívať zvyšky jedla, či už napríklad ryžu na perfektné krémové rizoto alebo zemiaky na zemiakovú kašu v nasledujúci deň.
Súvisiaci článok:
Tipy ako neplytvať potravinami
Čo poviete na takýto tip ako využiť rôzne odrezky zeleniny?
Separovaný odpad
O potrebe separovať sa dnes učí už aj na základných školách. Je to azda najzákladnejšia činnosť, ktorú môže spraviť každý z nás. Nič nás to nestojí, možno iba trošku námahy a zo začiatku osvojovanie si správnych postupov separovania. Ideálne je separovať organický odpad, ktorý nám vznikne pri varení. Od začiatku tohto roka máme povinnosť separovať biologicky rozložiteľný kuchynský odpad (BRKO), pretože len vyseparovaný odpad môže ďalej vstúpiť do recyklačného procesu a materiál sa opäť zhodnotí.
Súvisiace články:
- Od začiatku roka triedime kuchynský bioodpad. Ako ho správne separovať, čo do neho patrí a kam ho vyhodiť?
- Aká je cesta vyzbieraného kuchynského bioodpadu a čo z neho vzniká? Príkladom môže byť Trnava
- Čo urobiť s použitým kuchynským olejom a kde ho môžeme odovzdať?
Kompostujte
Možno máte pocit, že sa o kompostovaní v poslednej dobe až príliš hovorí a že sa z neho pomaly stáva trend súčasnosti. Ako vieme, najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne a kompostovanie nám toto tvrdenie pomáha napĺňať. Už aj v najväčších mestách vznikajú tzv. sídliskové kompostoviská, kde aj my, čo bývame v bytoch, môžeme zaniesť svoj organický odpad z kuchyne a nemusí tak končiť v hnedých kontajneroch.
Čistiace prostriedky
Ak chceme vytvoriť kuchyňu, ktorá bude funkčná a zároveň ekologická, je potrebné dbať o to, aké čistiace prostriedky používame. Pozreli ste sa niekedy okolo seba v drogérii, koľko čistiacich prostriedkov je na trhu k dispozícii? Koľko zbytočného plastu? Možno sa budeme opakovať, ale skúste objaviť bezobalový obchod vo vašom okolí. Nájdete v ňom aj čapované čistiace prostriedky na prírodnej a ekologicky šetrnej báze. Zredukujete tak množstvo plastových obalov vo vašej kuchyni a zároveň si budete istí, že to, čo končí v odtoku, nepoškodzuje naše životné prostredie.
Súvisiaci článok:
Recepty na výrobu ekologických čistiacich prostriedkov od našich čitateľov
Vlastné bylinky
Skvelým spôsobom, ako môžeme premeniť aj našu kuchyňu na ekologickú, je vypestovať si vlastné bylinky. Zo svojho nákupného zoznamu tak budeme môcť odstrániť rôzne koreniny, či dochucovadlá. Pestovanie vlastných byliniek nie je priestorovo náročné a zvládneme ho aj v byte.
Nechajte sa inšpirovať tipom ako využiť rolky od toaletného papiera pri pestovaní vlastných sadeníc.