Aká panvica je tá najlepšia? Veľké porovnanie vlastností, zdravotných rizík a vplyvu na životné prostredie

Každý z nás má doma aspoň jednu panvicu. Predajcovia sa nás snažia presvedčiť, že práve tá ich panvica je tá naj. Aké výhody má ktorý druh materiálu? Aké sú ich nevýhody a čo na to všetko životné prostredie?

Na úvod treba povedať, že ľahké panvice sa nahrievajú rýchlejšie ako ťažšie, na druhej strane aj rýchlo chladnú. Pri niektorých jedlách to vadí viac, pri niektorých menej. Napr. pri praženici je tento rozdiel nepodstatný. Naopak, pri palacinkách na ťažkej liatinovej panvici spravíte 2 palacinky, kým na teflónovej iba jednu. Je to spôsobené tým, že vždy po naliatí cesta ľahká panvica vychladne a chvíľu trvá, kým sa opäť nahreje.

Teflónové panvice

Plusy

  • Na dokonale nepriľnavý povrch si veľmi ľahko zvyknete.
  • Nepotrebujete žiadne maslo ani tuk.
  • Kúpite ich za priaznivé ceny.
  • Sú ľahké, preto sa s nim jednoducho manipuluje.

Mínusy

  • Nevýhodou je, že sa ľahko poškriabu aj pri opatrnom používaní. Panvice treba správne čistiť aj odkladať, aby nedošlo k ich poškodeniu.
  • Ak nemá špeciálne dno, nie je vhodná na indukciu.
  • Nie sú vhodné na smaženie a opekanie pri vyšších teplotách a pri tých pokrmoch, kde je dôležité udržať vysokú teplotu panvice aj počas úvodnej fázy varenia (steaky, opekaná zelenina a pod.)

Vplyv na životné prostredie

  • Teflón je syntetický materiál, ktorý nie je biologicky odbúrateľný a môže trvať veľmi dlho (ak vôbec), kým sa rozloží. Niektoré teflónové panvice môžu obsahovať aj zložku PFOA, ktorá je toxická a neodbúrateľná a väčšina krajín ju už zakázala.
  • Problémom môžu byť lacné panvice v čínskych obchodoch.
  • Pri výrobe teflónových panvíc môžu do životného prostredia unikať nebezpečné látky.
  • Teflónové panvice nie sú bežne recyklovateľné, pretože nepriľnavý materiál by znehodnotil ostatný recyklovateľný materiál (kovy). Existuje spôsob ako recyklovať teflón, ale nie je u nás dostupný, preto by panvice mali ísť do zmesového odpadu.
  • Nižšia energetická náročnosť výroby.
  • Krátka životnosť panvice.
  • Prehrievanie panvice nad 260 °C vedie k uvoľňovaniu toxických výparov, ktoré sú nebezpečné pre ľudí aj pre životné prostredie.

Keramické panvice

Hoci to názov evokuje, nejde o naozajstnú keramiku. Na kovovom tele panvice je nepriľnavý povlak na báze silikónu získaného z piesku. Technicky ide o tzv. sol-gel.

Plusy

  • Nepriľnavý povrch neobsahuje nebezpečné PTFE a PFOA, takže používanie týchto panvíc sa javí ako bezpečnejšia alternatíva.
  • Povrch by mal byť odolnejší voči poškriabaniu.
  • Ľahko sa čistia a udržujú.

Mínusy

  • Panvice pomerne rýchlo strácajú nepriľnavé vlastnosti, ak sa prehrievajú. Predĺžiť ich životnosť môžete tak, že ich nebudete umývať v umývačke riadu.
  • Nie sú vhodné na varenie pri vyšších teplotách.
  • Ak nemá špeciálne dno, nie je vhodná na indukciu.

Vplyv na životné prostredie

  • Keramické povrchy môžu obsahovať toxické látky, ktoré škodia životnému prostrediu. Pri výbere panvice preto dbajte na to, aby neobsahovala olovo ani kadmium (ak to nie je vyslovene uvedené, je veľká pravdepodobnosť, že ich obsahuje).
  • Panvice sú vyrobené zo zmesi kovu a keramiky s povrchovou úpravou a nie sú vhodné do recyklácie. Patria do zmesového odpadu.
  • Nižšia energetická náročnosť výroby.

Liatinové panvice

Liatinová panvica v širšom slova zmysle môže byť akákoľvek panvica, ktorá má telo z liatiny. Povrch môže byť nepriľnavý, smaltovaný alebo bez povrchovej úpravy (angl. cast iron). V užšom slova zmysle sú za liatinové panvice považované práve tie bez povrchovej úpravy. Ich vlastnosti budeme porovnávať.

Plusy

  • Perfektne držia teplo, takže varenie aj opekanie je rovnomerné. Ideálne na steaky aj ázijskú kuchyňu.
  • Na každý typ variča (vrátane indukcie). Ak nemajú drevenú rúčku, môžu ísť aj na otvorený oheň a na gril.
  • Ak sú dobre ošetrené, majú prirodzene nepriľnavý povrch.
  • Pre ľudí s anémiou môže byť benefitom, že do jedla uvoľňuje železo.
  • Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný.
  • Panvicu stačí potrieť olejom a dobre nahriať, aby bola nepriľnavá.

Mínusy

  • Ťažké, potreba manipulovať dvoma rukami.
  • Dlhšie sa nahrievajú ako ostatné typy panvíc.
  • Potrebujú pravidelnú údržbu olejom, ale pri samotnom varení už olej nemusíte pridávať.
  • Nevhodné do umývačky riadu.
  • Nie sú vhodné na prípravu jedál z kyslej kapusty, s paradajkovým pretlakom alebo praženice, ktoré túto olejovú vrstvu ničia.

Vplyv na životné prostredie

  • Železo, z ktorého sú vyrobené, je na Zemi dostatok.
  • Odolné a trvácne, prakticky nezničiteľné. Panvica, ktorá prežije generácie.
  • Ak aj panvica začne hrdzavieť, dá sa jednoducho ošetriť a ďalej používať.
  • Prípadná recyklácia nie je problém – je to čisté železo.
  • Vysoká energetická náročnosť výroby, ale napr. švédsky Skeppshult všetku energiu získava z veterných elektrární.
  • Neobsahuje toxické látky.

Nerezové panvice

Plusy

  • Ľahká údržba, môžu ísť do umývačky riadu.
  • Vhodné aj na kyslé jedlá, s ktorými nereaguje tak ako liatina, nemení ich chuť ani farbu.
  • Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný.

Mínusy

  • Ak nemá viacvrstvové dno, nie je vhodná na indukciu.
  • Ak nemá viacvrstvové dno, slabo a nerovnomerne sa ohrieva.
  • Ak je vystavená vysokej teplote, môže sa vytvoriť dúhový efekt, ktorý sa ťažko odstraňuje.
  • Aby sa jedlo nepripaľovalo k panvici, je potrebné väčšie množstvo oleja.

Vplyv na životné prostredie

  • V prípade vážneho znehodnotenia sú ľahko recyklovateľné.
  • Výroba je energeticky náročná.
  • Odolné a trvácne, nedajú sa takmer poškriabať. Prežijú generácie.
  • Panvice vyrábajú aj európske firmy.

Smaltované panvice

Smalt je vlastne roztavené sklo nanesené na kovové telo. V závislosti od toho, aké telo je, môžu byť ťažké (liatinové) alebo ľahké (železné). V Európe sa dlhodobo nepoužíva sklovina s olovom, ale pri lacných čínskych hrncoch sa nedá garantovať, že sú bez olova.

Plusy

  • Nereagujúci povrch ich robí ideálnymi na kyslé jedlá.
  • Ľahko sa udržujú, vhodné do umývačky (vyberajte ale program na sklo).
  • Môžu sa používať na všetky druhy varičov vrátane indukcie.
  • Dajú sa kúpiť v rôznych štýloch a farbách podľa toho, akú máte kuchyňu.
  • Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný. Spomeňte si na smaltované plechy, na ktorých sa dá koláč krájať.
  • Všetky škvrny sa dajú ľahko odstrániť.

Mínusy

  • Smalt sa môže odlúpiť pri páde. Pokiaľ sa odlúpi zvonka, je to len estetická vada. Ak sa odlúpi zvnútra, panvicu by ste mali vyhodiť do zberu kovov.
  • Nie sú vhodné na vysokoteplotné varenie a opekanie, smalt sa môže poškodiť, čo panvicu znehodnotí.

Vplyv na životné prostredie

  • Neobsahuje toxické látky.
  • Pri správnej starostlivosti (zabránenie prehrievaniu a pádu) vydržia generácie.
  • Aj poškodená panvica alebo hrniec sa dá použiť ako pekný estetický doplnok (napr. ako kvetináče).
  • Ľahko recyklovateľné – môžete vyhodiť do zberu kovov.
  • Vyššia energetická náročnosť výroby ale napr. rakúsky Riess má vlastnú vodnú elektráreň, z ktorej získava energiu na výrobu.

Ak to zhrnieme, mali by ste si vyberať medzi nerezovou, liatinovou a smaltovanou panvicou pre ich dlhú životnosť, jednoduchosť recyklácie a neprítomnosť toxických látok. Ak si vyberiete výrobcu z Európy a nie Číny, znížite navyše uhlíkovú stopu dovozu a môžete si byť istí, že výroba spĺňa tie najprísnejšie ekologické kritériá a dostanete naozaj bezpečný produkt.

Každá panvica je určená na iný typ varenia. Preto už pri jej výbere rozmýšľajte o tom, na čo ju budete používať a možno zistíte, že potrebujete panvice dve. V každom prípade pri správnej starostlivosti vydržia celé desaťročia, takže v konečnom dôsledku sa Vám niekoľkonásobne vrátia vyššie vstupné náklady.