Či už ste srdcom Brit, alebo ste práve prechladnutý, alebo len proste milujete teplé tekutiny, je viac ako pravdepodobné, že si teraz pripravujete šálku čaju. Hoci sú čajové vrecká také praktické, je tu niečo, čo by ste o nich mali vedieť. Mnohé z nich obsahujú plasty. Nie, nielen čo sa týka ich obalu, ale aj samotné vrecko môže byť vyrobené z plastu. Predstava plastu namočeného do vriacej horúcej vody, to neznie veľmi lákavo, že? Našťastie existuje niekoľko jednoduchých zmien, ktoré môžete urobiť, aby ste si svoju šálku čaju opäť vychutnali.
Čísla hovoria za seba
Neplatí to samozrejme pre všetky značky čajových vrecúšok. Mnoho výrobcov pracuje na odstránení plastov a už čoskoro by mali byť úplne mimo čajových vrecúšok. Veríme, že to bude čo najskôr, pretože nedávna štúdia ukázala, že jedno čajové vrecúško môže do vášho nápoja uvoľniť približne 11,6 miliardy mikroplastov a 3,1 miliardy nanoplastov do jednej šálky. A s istotou vieme, že to všetko pochádzalo práve z vrecka, nie z čaju – vedci pred pokusom vyprázdnili vrecúška. Zatiaľ, čo niektoré značky robia zmeny, nie všetky spoločnosti sú také transparentné…
Nie každé vrecko je plastové, ale…
Jedným typom čajových vrecúšok, na ktoré si treba dať pozor, sú tie, ktoré vyzerajú ako hodvábne pyramídy. Aj keď sa môžu zdať luxusné (a často na trh prichádzajú s vyššou cenou), týmto materiálom je často nylon, ktorý je tiež formou plastu. Medzi nami, ich nevýhodou je aj to, že sú menej priepustné. Avšak aj tie čajové vrecúška, ktoré sú vyrobené z papiera – v sebe ukrývajú temné plastové tajomstvo.
Je to skutočne problém pre vaše zdravie?
Štúdií na túto tému je stále veľmi málo. Jednou vecou sme si však istí, hoci nás spoločnosti uisťujú, že materiály používané na výrobu čajových vrecúšok, vrátane nylonu a PET, boli posúdené FDA z hľadiska ich bezpečného použitia za rôznych podmienok, existujú aj ekologickejšie náhrady čaju, pri ktorých je možné ich následné kompostovanie.
Plast je plast, aj pri rozklade
Miera rozkladu pyramídových čajových vrecúšok je znepokojujúca. Čajové vrecúška sa tak skoro nerozpadnú, je to ďalší plast, ktorý sa tu bude držať stovky (pravdepodobne aj tisíce) rokov. Problémom sú aj akékoľvek mikroplasty, ktoré sa dostanú do oceánov. Mikroplasty boli nájdené už aj v rybách, mäkkýšoch, kuchynskej soli a pitnej vode. Nenechajte sa zmiasť ani plastmi na „rastlinnej báze“. Sú to stále plasty so všetkými problémami, ktoré s nimi súvisia.
Ale čo papierové čajové vrecúška?
Žiaľ, aj to je problém. Tieto druhy čajových vrecúšok sú väčšinou kompostovateľné, ale takmer všetky sú tepelne zatavené trochou plastu. Na utesnenie oboch strán k sebe sa nanáša tenká vrstva polypropylénu. Ten je označený recyklačným číslom 5. Hoci sa tento plast považuje za bezpečnejší ako niektoré iné, stále sa neodporúča, aby sa zahrieval. Je to síce malé množstvo, ale je tam – a to znamená, že sa plasty vo vašom nápoji a plasty vo vašom komposte šíria aj všade naokolo.
Čo teda s čajovým vreckom po použití?
Nesprávnym vložením čajových vrecúšok, ktoré obsahujú plast, do kompostu pridávate do kompostu malé množstvá plastu, čím sa vrátia späť do potravinového reťazca, pretože ich rastliny počas rastu absorbujú z pôdy. Namiesto toho by sa tieto vrecká mali dávať do koša, do zmesového odpadu. Ak to chcete urobiť dôsledne, môžete otvoriť čajové vrecúško, umiestniť čajovú zmes do kompostu a prázdne čajové vrecko jednoducho hodiť do koša.
Čaj si nedajte vziať
Najlepšie na tom všetkom je, že sa nemusíte vzdávať čaju! Najjednoduchšou možnosťou je zaobstarať si sypaný čaj a sitko. Budete ohromení jeho chuťou (čajové vrecúška sú často plnené menej kvalitným a práškovým čajom) a vychutnáte si svoj obľúbený horúci nápoj bez všetkých tých plastov.
Toto je moja šálka čaju…
Pre všetkých milovníkov čaju je príprava dokonalej šálky o správnom načasovaní a o teplote. Balenie vám pravdepodobne poskytne niekoľko tipov, ale vo všeobecnosti by ste mali variť biele a zelené čaje pri nižšej teplote – okolo 70 °C – a čierny čaj pri teplote tesne pod varom, teda 85 °C. Chuť sa síce uvoľňuje pri nižších teplotách, takto ale nezískate nechcenú horkú chuť, ktorá prichádza s vyššími teplotami. Čas lúhovania závisí od chuti – biely čaj by sa mal nechať 1-3 minúty, čierny menej ako minútu, ak ho pijete bez mlieka. Nechajte ho vylúhovať asi 3 minúty, ak chcete intenzívnejšiu chuť s mliekom.
Je smutné, že väčšina čajových vrecúšok vylučuje mikroplasty a nanoplasty do vášho tela, či už vo vrecku alebo v použitom tmele. Dobrou správou je, že výber sypaného čaju je jednoduchá zmena, ktorú môžete urobiť, aby ste znížili počet mikroplastov vstupujúcich do vášho tela a nášho životného prostredia.
Nie ste si istí svojou obľúbenou značkou čaju? Pošlite im e-mail a ak ešte nevymenili svoje vrecká za certifikované kompostovateľné a bez plastového tmelu, povzbuďte ich, aby tak urobili. 😊
Titulný obrázok: pexels.com