15 fascinujúcich faktov o mede: Koľko medu vyprodukuje jeden úľ a koľko jedna včela za svoj život?

Čistý, prírodný med má mnoho zdravotných benefitov a už stáročia sa používa na podporu zdravia a liečenie. Jedným z najzaujímavejších faktov o mede je, že je to jediný potravinový produkt produkovaný hmyzom, ktorý ľudia konzumujú.

Tu je 15 ďalších zaujímavostí, ktoré ste pravdepodobne ne/vedeli:

1. Med sa nikdy nepokazí – za predpokladu, že ho uchovávate v pohári na to určenom. Archeológovia objavili v staroegyptských hrobkách nádoby s medom, ktoré boli stále jedlé napriek tomu, že boli staré tisíce rokov. Večná trvanlivosť medu je spôsobená nízkym obsahom vlhkosti a kyslým pH, ktoré vytvárajú nehostinné prostredie pre baktérie a iné mikroorganizmy. V žalúdku včiel sa nachádza tiež špeciálny enzým, ktorý sa rozkladá na chemické látky, a tieto potláčajú rast baktérií v mede.

2. Včely vytvárajú toľko medu, aby zabezpečili, že ich kolónie budú mať dostatok jedla počas chladných zimných mesiacov. Med dodáva včelám energiu, aby rozvibrovali svoje telá, čím vytvárajú teplo pre kráľovnú a celý úľ.

3. Ešte v 11. storočí považovali Nemci med za vysoko cenený tovar. Roľníci takto vyplácali svojich pánov. Med bol veľmi vyhľadávaný, pretože bol dokonalou ingredienciou na sladenie piva.

4. Med sa už dlhodobo používa na liečebné účely. Vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam sa ním liečia rôzne choroby vrátane rezných rán, popálenín, infekcií, žalúdočných vredov a ďalších. Med obsahuje vodu, vitamíny, minerály a potrebné enzýmy, ktoré telu dodávajú energiu. Pinocembrin, antioxidant nachádzajúci sa v mede dokonca zlepšuje fungovanie ľudského mozgu. Med má tiež vysoké hladiny antioxidantov.

5. Ukázalo sa tiež, že med pomáha pri liečbe sezónnych alergií. Alergici môžu vyskúšať lokálne vyrobený med na vybudovanie si imunity voči rastlinám, ktoré vyvolávajú alergie v ich okolí. Jedna čajová lyžička medu každý deň umožní organizmu vybudovať si imunitu voči peľu ešte pred začiatkom sezóny. Vždy sa radšej poraďte s lekárom.

zdroj: pexels.com

6. Med sa často používa v produktoch osobnej starostlivosti, ako sú šampóny, kondicionéry a pleťové vody. Je to tiež populárny prírodný liek na upokojenie bolesti hrdla a utíšenie kašľa.

7. Aj keď je pravda, že väčšinu medu produkujú včely, existuje aj druh osy, ktorá vyrába med. Mexická medonosná osa produkuje veľké množstvo medu, ale jeho časť môže byť jedovatá kvôli kvetom, z ktorých zbiera peľ.

8. Kvitnúce rastliny sa na Zemi objavili pred takmer 130 miliónmi rokov. Trvalo niekoľko miliónov ďalších rokov, kým prišli včely. K dnešnému dňu je najstarší fosílny plást starý tri milióny rokov. Ľudia používajú med už tisíce rokov. Starodávna jaskynná maľba v Španielsku zobrazuje človeka, ktorý vyberá med z úľa. Obraz je starý 15 000 rokov! Včely sú veľkou vedeckou záhadou, pretože zostali nezmenené už 20 miliónov rokov, aj keď sa svet okolo nich zmenil.

9. Kolónia včiel vyprodukuje až trikrát viac medu, ako potrebuje na udržanie svojho života. Včelári vždy musia včelám nechať dostatok medu, aby ich udržali pri živote v zimných mesiacoch. Typickú kolóniu tvorí 30 000 až 60 000 včiel.

10. Keď sa včely vrátia do úľa s peľom na výrobu medu, predvedú tanec a kývaním tela ukazujú smer zdroja potravy, aby zvyšok úľa vedel, kde sa nachádzajú vhodné kvety. Včela potom premení zozbieraný nektár na med pridaním enzýmov zo svojho žalúdka a znížením vlhkosti mávaním krídel vysokou rýchlosťou. Na výrobu pol kila medu musia včely navštíviť dva milióny kvetov a preletieť skoro 90 tisíc km. Našťastie sú skvelými letcami, lietajú rýchlosťou okolo 25 km za hodinu a udierajú krídelkami až 200-krát za sekundu! Včela robotnica navštívi na každej ceste 50 až 100 kvetov. Takže, keď si nabudúce vychutnáte lyžicu medu, spomeňte si na túto neuveriteľnú výpravu.

zdroj: pexels.com

11. Priemerná včela robotnica žije len päť až šesť týždňov. Počas tejto doby vyprodukuje asi dvanástinu čajovej lyžičky medu. Kráľovná však môže žiť až päť rokov. Najviac vyťažená je v letných mesiacoch, kedy dokáže naklásť až 2500 vajíčok denne.

12. Každá včela má 170 pachových receptorov. Používajú ich na komunikáciu v úli a na rozpoznávanie rôznych druhov kvetov pri hľadaní potravy.

13. Poznáme mnohé príchute medu, je ich dokonca viac ako 300, všetko v závislosti od druhu kvetov, ktoré včely navštevujú. Medzi obľúbené medy patrí kvetový, lesný a medovicový med. Existuje dokonca aj eukalyptový med, ktorý ponúka jemnú príchuť mentolu. Medové farby sú odstupňované číslami, pričom najvyššie číslo označuje najtmavšiu farbu. Intenzita chuti medu je často spojená s jeho farbou: svetlo sfarbený med má zvyčajne jemnejšiu chuť. Na porovnanie, tmavší med máva silnejšiu a robustnejšiu chuť. Med sa oceňuje aj granuláciou, čo je čas, ktorý med potrebuje na svoju kryštalizáciu. Nefiltrovaný surový med bude granulovať rýchlejšie ako filtrovaný. Granulovaný med je možné opäť skvapalniť pomocou horúceho vodného kúpeľa.

14. Včely vytvárajú nielen med, ale aj lepkavú látku, nazývanú propolis alebo „včelie lepidlo“. Propolis je zmesou živíc zo stromov a včelích slín, ktoré v úli slúžia na mnohé účely. Od utesňovania malých medzier a trhlín až po sterilizáciu úľa proti baktériám. Propolis je bohatý na antimikrobiálne zlúčeniny, ktoré ďalej chránia včely pred chorobami. Včelári často zbierajú propolis pre jeho benefity v prírodných liečivách.

zdroj: pexels.com

15. Po zaokrúhlení nášho zoznamu sme nemohli prehliadnuť kľúčovú úlohu včiel medonosných v našom potravinovom reťazci. Sú zodpovedné za opeľovanie širokej škály rastlín. Úloha včiel v poľnohospodárstve je taká významná, že sa odhaduje, že jedna tretina potravín, ktoré konzumujeme, závisí od opeľovačov, ako sú včely. Táto skutočnosť podčiarkuje dôležitosť ich ochrany.

Stále viac ľudí sa zaujíma o chov včiel na svojom vlastnom dvore. Kvôli rastúcim obavám z ich celosvetového úbytku sú takéto kolónie včiel čoraz bežnejšie. Jar je najlepší čas na založenie nového úľa, pretože teplé letné počasie zvýši produkciu medu medzi včelami. Odhaduje sa, že jeden zdravý úľ dokáže vyprodukovať cez 27 kilogramov medu ročne. Ten sa vám zíde na mnohé účely vrátane pečenia, varenia, pitia čaju, na liečivé účely a na sladenie. Je to tiež skvelý tip na darček pre priateľov a rodinu. Med skladujte na chladnom a suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia.

Titulný obrázok: pexels.com