Ako účinne, bezpečne a ekologicky vyčistiť sporák alebo varnú dosku? Máme pre vás 20 skvelých tipov!

Každý by chcel mať kuchyňu, ktorá je vždy uprataná a leskne sa čistotou. Aby vaše spotrebiče vydržali čo najdlhšie ako nové, je potrebné sa o nich pravidelne starať. Srdcom kuchyne je sporák a varná doska, ktorá môže byť vyrobená z rôznych materiálov, častokrát aj veľmi jemných. To je dôvod prečo si musíte dávať pozor, aby sme ich nepoškodili škrabancami.

Tu je niekoľko tipov, ako mať varnú dosku, prípadne plynový sporák vždy čistý, bez potreby použitia chémie.

1. Sporák sa používa takmer každý deň, takže je prirodzené, že sa ľahko a rýchlo zašpiní. Čistite ho po každom varení. Žiadna rada nie je a nebude lepšia ako táto: Utrite rozliate tekutiny čo najskôr, aby nestihli zaschnúť.

2. Aby ste predišli riziku popálenia, nikdy nečistite sporák alebo varnú dosku, keď je ešte horúca. Uistite sa, že váš sporák, rošty a horáky sú úplne vychladnuté.

3. Predtým, ako sa pustíte do čistenia škvŕn, uistite sa tiež, že viete čo robíte a že váš spotrebič tento proces vydrží. Napríklad pri čistení vodou, by ste mali byť mimoriadne opatrní, aby ste nenamočili elektrický štartér.

4. Vyhnite sa abrazívnym čistiacim prostriedkom. Povrchy sporákov a varných dosiek sú veľmi citlivé na škrabance. Na čistenie použite jemné handričky, mäkkú špongiu a šetrné (najlepšie prírodné) čistiace prostriedky. Často hľadáme najlepší chemický prostriedok, pričom ignorujeme potenciál prírodných ingrediencií, ktoré máme všetci doma.

5. V prípade odolných škvŕn, najmä pri plynových sporákoch, vyskúšajte zmes octu a sódy bikarbóny. Zmiešajte v pohári horúcu vodu a veľkú lyžicu sódy bikarbóny (kúpte si takú, ktorá sa predáva v kartónovej škatuli). Keď sa sóda roztopí, ponorte do pohára špongiu a potom ňou utrite škvrny na sporáku. Nechajte pôsobiť približne 10 minút. Ak je špina odolnejšia, pridajte do sódy bikarbóny pár kvapiek kastílskeho mydla, prikryte vlhkou utierkou a nechajte zmes pôsobiť aspoň pol hodiny. Potom jemne pretrite.

6. Ak máte oceľové platne na varenie, dávajte pozor, aby ste na nich nezanechali škrabance a na leštenie použite vodu a biely ocot (v pomere šálka octu, pol šálky vody). Ak vám ocot nevonia, pridajte do roztoku pomarančový alebo levanduľový esenciálny olej (15-20 kvapiek). Pred každým použitím nezabudnite dobre pretrepať, aby sa ingrediencie spojili. Tento úžasný čistič funguje tiež skvele na čistenie mikrovlnky, vnútra chladničky, pracovnej dosky a iných kuchynských povrchov. Nikdy nepoužívajte čistiaci ocot na žulu, mramor alebo mastenec. Kyslosť octu môže zapríčiniť stratu lesku. Po dokončení čistenia, povrchy ihneď vysušte.

7. Pri plynovom sporáku, vyberte horáky, ponorte ich na 15 minút do horúcej vody a bieleho octu, potom očistite mäkkou handričkou a dobre vysušte. Dobre vyčistený sporák nielen lepšie vyzerá, ale bude aj dobre fungovať. Nečistota, ktorá sa usadí na jeho povrchu, môže upchať aj drobné otvory a neprepúšťať plyn správne. Na tieto škáry použite špáradlo.

8. Ak máte problémy so sporákom (ťažkosti s aktiváciou gombíkov, ktoré regulujú intenzitu ohňa, zlyhanie zapaľovania prostredníctvom elektrického zariadenia, únik plynu z potrubných prípojok alebo zo samotných horákov a pod.), neváhajte a obráťte sa na servis.

9. Aby rošty nehrdzaveli, je dobré ich raz za čas natrieť troškou oleja. Ak spozorujete výskyt hrdze, môžete si pripraviť zmes citróna a soli a zhrdzavené časti poriadne potrieť. Na drhnutie použite lufu.

10. Osobitná pozornosť by sa mala venovať nielen oceľovým ale aj sklokeramickým varným doskám. V oboch prípadoch je potrebné sa vyhnúť bielidlám, pretože by mohli zničiť povrch. Dávajte pozor, aby ste nepoužívali ani alkohol, pretože je horľavý.

11. Sklo je povrch, ktorý sa ľahko čistí a vyžaduje menej údržby ako nehrdzavejúca oceľ. Pri sklokeramickej varnej doske vám poslúži voda a ocot. Nalejte zmes do rozprašovacej fľaše a postriekajte dosku. Ocot vo veľmi krátkom čase zjemní všetky škvrny. Nepoužívajte oceľové drôtenky, ktoré môžu poškriabať, odštiepiť alebo rozdrviť keramiku. Sklokeramika a indukcia ocenia utierky z mikrovlákna. Pri ich výbere sa uistite, že sú vyrobené z recyklovaných alebo biologicky rozložiteľných materiálov.

zdroj: freepik.com

12. Tablety do umývačky riadu nielen umyjú riad, ale dokážu vyčistiť aj vašu sklokeramickú varnú dosku. Funguje to takto: Rozdrvte tabletu a prášok zmiešajte s trochou vody, aby vznikla pasta. Naneste ju na celú dosku a nechajte pôsobiť desať minút.

13. Na čistenie sklokeramickej varnej dosky môžete použiť aj špeciálny sprej. Vyrobiť si ho doma je veľmi jednoduché: potrebujete ekologické tekuté mydlo alebo prírodné mydlové vločky. V prípade tekutých prostriedkov stačí rozpustiť lyžicu mydla v nádobe s rozprašovačom spolu s 500 ml studenej alebo vlažnej vody. Mydlové vločky je naopak najlepšie rozpustiť v horúcej vode, v dávke jedna polievková lyžica na pol litra vody. Fľašu pretrepte a roztok použite ako bežný čistič z obchodu.

14. Iným trikom je eko čistenie “žltou múkou”. Zmiešajte niekoľko lyžíc kukuričnej múky (je to presne tá na polentu) s vodou a zmes rovnomerne rozložte na varnú dosku. Nechajte pôsobiť asi desať minút a všetky zvyšky odstráňte vlhkou špongiou. Múka zjemňuje škvrny od nečistôt a vďaka svojej zrnitosti pomáha účinne odstraňovať zaschnutú špinu.

15. Ak sú škvrny a zvyšky jedla na sporáku už veľmi zaschnuté, vyskúšajte na ich odstránenie špeciálnu škrabku so žiletkou, ktorou ich veľmi opatrne zoškrabte. Vyvíjajte len mierny tlak, aby ste predišli poškriabaniu a vždy používajte špeciálnu škrabku na to určenú, žiadne kovové nože alebo drôtené kefy.

zdroj: freepik.com

16. Keď je povrch vašej keramickej varnej dosky či sporáka čistý, ste takmer hotoví. Na okrajoch, kde sa varná doska stretáva s rámom, sa však môžu skrývať baktérie. Použite vyradenú zubnú kefku alebo inú malú kefku na vydrhnutie týchto miest, a potom túto oblasť poriadne navlhčite neriedeným bielym octom. Po pár minútach vysušte.

17. Ak chcete vyčistiť elektrický varič, budete potrebovať tiež iba základné domáce ingrediencie, ako je sóda bikarbóna a destilovaný biely ocot. Kombinácia sódy, bieleho octu a horúcej vody urobí ťažkú ​​prácu za vás. Ak sa dá, odstráňte cievky sporáka a vydrhnite ich zvlášť. Ak si nie ste istí, ako to urobiť, pozrite si používateľskú príručku. Všetky nečistoty z cievok utrite vlhkou handričkou a dávajte pozor, aby ste nenamočili elektrické pripojenie. Pred vrátením cievok sa uistite, že sú úplne suché. Nikdy neponárajte elektrické cievky do vody!

18. Použite citrón ako špongiu. Kyslosť citróna v kombinácii s hrubosťou soli pomôže vyčistiť a rozžiariť váš varič. Na jeho povrch nasypte soľ, vytlačte citrón a vnútrom (dužinou) drhnite krúživým pohybom.

19. Bieliacu funkciu má aj zubná pasta, je tiež mierne abrazívna, a preto pomáha odstraňovať škvrny a leštiť povrchy. Zubnú pastu stačí vytlačiť priamo na zažratú špinu sporáka, rozotrieť a nechať pôsobiť aspoň 5 minút. Potom ju odstráňte vlhkou špongiou a dobre vysušte, aby ste predišli tvorbe škvŕn.

20. A múdra rada na záver: Ak svoju varnú dosku či sporák pravidelne čistíte, nebudete potrebovať viac než len vlhkú handričku. Čím častejšie budete po sebe upratovať, tým menej času strávite hĺbkovým čistením. Myslite na to pri každom varení. 🙂

Titulná fotografia: freepik.com