Apríl – mesiac lesov. Ako im efektívne a  jednoducho pomôcť? Začnite vo svojom okolí

Lesy sú pľúcami zeme. Sú nevyhnutné pre environmentálnu stabilitu a naše zdravie. Tieto nádherné a starobylé ekosystémy sú domovom mnohých druhov na Zemi. A predsa, najmä v tropických oblastiach, sú lesy ničené alarmujúcim tempom. Okrem ich premeny na poľnohospodársku pôdu ich poškodzujeme aj urbanizáciou a nadmernou ťažbou dreva. Ak bude súčasná miera odlesňovania pokračovať, tropické dažďové pralesy zmiznú už počas života súčasných mladých ľudí.

Máme riešenia aspoň na to, ako pomôcť lesom vo vašom okolí. Čítajte ďalej a objavte 10 vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zachránili naše stromy.

1. Sústreďte sa na svoje okolie

Lesy a stromy, najmä tie veľké, majú mnoho výhod. Poskytujú biotopy pre množstvo druhov, ukladajú uhlík, udržiavajú kvalitu vody, stabilizujú klímu a poskytujú ľuďom miesta na rekreáciu a spojenie sa s prírodou. Povzbudzujte svojich starostov a primátorov, aby chránili lesy, vytvárali parky a postavili sa proti deštruktívnemu rozširovaniu predmestí a masívnemu vývoju miest na úkor prírody. Staňte sa dobrovoľníkom miestneho parku alebo rekreačnej oblasti, kde žijete.

2. Saďte stromy

Čím viac, tým lepšie. Opakované zalesňovanie je súčasťou riešenia klimatických zmien. Obnova predtým degradovaných ekosystémov poskytne nevyhnutný biotop pre ohrozené druhy. Zasaďte stromy vo svojej komunite alebo prispejte organizáciám, ktoré sadia stromy po celom svete. Majte na pamäti, že vysádzanie stromov by nikdy nemalo byť výhovorkou na ničenie existujúcich lesov. Keď darujete, uistite sa, že váš príspevok ide na obnovu pôvodných ekosystémov, nie na výsadbu drevných monokultúr určených na ťažbu.

3. Podporte organizácie na ochranu lesov

Mimovládne organizácie ako TREE Foundation, Nature Conservancy, Centrum pre biologickú diverzitu alebo Rainforest Action Network kompenzujú odlesňovanie a chránia ohrozené ekosystémy na celom svete. Pri absencii efektívnej a ekologickej správy v mnohých oblastiach poskytujú práve mimovládne organizácie dôležitú organizačnú a finančnú podporu pre rôzne snahy o ochranu prírody. Nájdite si renomovanú inštitúciu ochranárov, ktorá sa vám zdá sympatická a pošlite jej príspevok odpočítateľný z daní. Alebo vyhľadajte miestnu neziskovku či dobrovoľníka.

4. Informujte sa o lesoch, miestnych aj globálnych

Vzdelávajte sa, čítajte o lesoch, ich význame a hrozbách, ktorým čelia. Čím viac sa dozviete o týchto úžasných ekosystémoch, tým viac dokážete oceniť ich krásu, komplexnosť a rozhodujúcu úlohu v zdraví našej planéty. Svojimi novonadobudnutými vedomosťami môžete tiež inšpirovať ostatných, aby konali. Existuje mnoho vynikajúcich kníh, webových stránok a dokumentárnych filmov, ktoré môžete preskúmať.

5. Kupujte produkty šetrné k lesom

Ide o certifikované výrobky, ako napríklad káva pestovaná v tieni. Využite svoju kúpnu silu tak, aby ste zabránili odlesňovaniu. Poľnohospodárstvo je zodpovedné za 80 percent odlesňovania na celom svete, k čomu prispieva aj ťažba dreva. Napríklad kvôli hovädziemu mäsu sa vo veľkom klčujú lesy v trópoch a kravy výrazne prispievajú k zmene klímy vypúšťaním metánu. Vyhnite sa nákupu hovädzieho mäsa, necertifikovaného palmového oleja alebo iných produktov, ktoré pochádzajú z trópov. Pri nákupe hľadajte certifikácie od Rainforest Alliance, Forest Stewardship Council a Roundtable on Sustainable Palm Oil.

zdroj: freepik.com

6. Nebojte sa ozvať

Požadujte lepšie označovanie výrobkov, aby ste vedeli, či sú certifikované a udržateľné. Hoci certifikácie môžu spotrebiteľom poskytnúť cenné informácie o environmentálnych vplyvoch produktov, ktoré kupujú, prevažná väčšina z nich nie je certifikovaná a mnohé obchody certifikované výrobky nemajú. Požadujte od svojich miestnych predajcov certifikované produkty, poučte ich o tom, prečo je to dôležité, a ozvite sa im, ak predávajú produkty, ktoré vedú k odlesňovaniu. Ak si trúfate, obráťte sa aj na veľké potravinárske spoločnosti, od ktorých nakupujete a trvajte na tom, aby predávali viac udržateľných produktov. Vytvárajte kampane, ktoré zatlačia na spoločnosti, aby zvýšili transparentnosť svojich dodávateľských reťazcov a prešli na trvalo udržateľné získavanie svojich produktov. Aj jednotlivec dokáže vyvolať zmenu.

7. Hovorte o riešeniach klimatických zmien

Klimatické zmeny už postupne ovplyvňujú všetky aspekty ľudskej spoločnosti a prírodného sveta, najmä lesy. Otepľujúce sa podnebie bude mať za následok vyhynutie mnohých druhov narušením jemne vyvážených ekosystémov, od ktorých závisí nespočetné množstvo tvorov. Očakáva sa tiež, že sa zvýši frekvencia horúčav, závažnosť sucha a požiarov na miestach, ako je Austrália, Indonézia, Kalifornia a amazonský dažďový prales. Lesy kompenzujú zmenu klímy ukladaním uhlíka a priamo riadia zrážky a iné klimatické vzorce. Vytvorte kampaň za prijatie progresívnych klimatických politík vo vašej komunite a snažte sa znížiť svoju vlastnú uhlíkovú stopu.

8. Často navštevujte lesy

Trávte čas v lesoch a zelených priestoroch. Je to dobré pre vás a v konečnom dôsledku aj pre les. Vytvoríte si lepšie spojenie s prírodou, uznáte jej význam vo svojom živote a spozorujete aj pozitívne účinky na vaše zdravie a pohodu. Ako sa svet urbanizuje a ľudia trávia viac času online, spoločnosť sa čoraz viac odpája a oddeľuje od prírody. Nečakajte na dokonalé počasie a choďte von! Vyberte sa na na pešiu turistiku alebo kempovanie, urobte si piknik alebo len tak počúvať vtáky v parku.

zdroj: freepik.com

9. Učte budúce generácie

Hovorte deťom o lesoch prostredníctvom kníh a objavovaním v prírode. Znie to ako klišé, ale je to presne tak: Deti sú budúcnosť. Ak ste rodič, pedagóg alebo ak máte deti vo svojom okolí či v rodine, prebuďte v nich lásku k našej planéte. Čítajte si knihy o stromoch, učte ich o lesných ekosystémoch alebo ešte lepšie, preskúmajte s nimi blízky park. Príroda je dobrá (nielen) pre deti. Kontakt s prírodou v detstve súvisí s pozitívnym prístupom k životnému prostrediu v dospelosti. Nechajte ich zvedavosť plynúť – možno aj vy objavíte niečo nové!

10. Zdieľajte svoju lásku k lesom s ostatnými

Jednou z najväčších príčin ničenia lesov je nevedomosť. Keďže po celom svete padajú staré stromy a naša spoločnosť sa čoraz viac oddeľuje od prírody životom v mestách a pred obrazovkami, musíme všetci prispieť k šíreniu informácií o význame lesných ekosystémov. Vezmite svojich priateľov na túru do lesa alebo ich zapojte do miestnej organizácie na ochranu lesov. Rozšírte povedomie o problémoch lesov – môžete začať zdieľaním tohto článku na sociálnych sieťach. Lesy bez ľudí prežijú, ľudia bez lesov nie. Všetci musíme spolupracovať, aby sme zabezpečili, že tieto magické miesta zostanú zachované pre budúce generácie.

zdroj: treefoundation.org, titulný obrázok: freepik.com