Na ceste za zelenšou domácnosťou. Pozrite si týchto 6 tipov pre ekologickú kuchyňu

Naštartujte svoju cestu za zelenou domácnosťou! Kde inde začať, ako v kuchyni? Prinášame vám niekoľko tipov na malé, ale zato významné zmeny, ktoré budú v súlade s udržateľnosťou a prispejú tak k ochrane životného prostredia. Byť „eko” je viac ako len trendom modernej doby.

Nepodceňujte separovanie odpadu

Nakladajte s kuchynským odpadom správne! Čím viac recyklujeme, tým menej vyčerpávame zdroje Zeme a vytvárame lepšie prostredie pre život. V kuchyni by vám nemalo chýbať niekoľko košov na triedený odpad – samostatné kusy spojené do sady alebo jeden model s viacerými integrovanými nádobami v rôznych objemoch zabezpečia dobrý systém triedenia. Alternatívou sú aj vstavané odpadkové koše, najčastejšie umiestnené pod drezom, ku ktorým máte okamžitý prístup. 

Kompostujte nielen v záhrade

A čo tak kompostér do bytu? Kompostovanie redukuje množstvo komunálneho odpadu – pomôže vám spracovať organický odpad, navyše získate výživné hnojivo pre vaše izbové rastliny. Pýtate sa, čo patrí do kompostu? Ide hlavne o zeleninu, ovocie a ich šupky, škrupinky z vajec a orechov, časti rastlín, ale napríklad aj staré pečivo. Záleží však aj na konkrétnom type kompostéru (vermikompostér s kanadskými dažďovkami, bohashi alebo elektrický kompostér).

Rozlúčte sa s plastovými dózami

Niektorým plastom sa nedá vyhnúť, obzvlášť pri nákupe potravín. Ak však hovoríme o kuchynských potrebách a doplnkoch, výber materiálu je len na vás. Namiesto plastových nádob a boxov na jedlo preto uprednostnite sklenené dózy do kuchyne.

Okrem toho, že sklo je plne recyklovateľné a jeho opätovné spracovanie je energeticky menej náročné ako v prípade plastov, sklenené nádoby neuvoľňujú škodlivé chemikálie, ktoré by mohli preniknúť do potravín. Ide o univerzálny spôsob uskladnenia potravín a sú vhodné aj do mikrovlnnej rúry. Častokrát sú opatrené silikónovým tesnením pod uzáverom, vďaka ktorému dovnútra neprenikne vzduch ani vlhkosť, tzn. potraviny vydržia dlhšie čerstvé.

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Dajte stopku produktom na jedno použitie

Práve v kuchyni sa častokrát stretávame s jednorazovými produktami. Ich používanie je pre nás tak bežné, že sa nad tým už ani nepozastavujeme. Spomenúť môžeme napríklad papierové kuchynské utierky či mikroténové vrecká na potraviny. Dnes ich však môžeme nahradiť eko alternatívami, ktoré je možné používať opakovane. Papierové utierky vymeňte za textilné, mikroténové vrecká zase nahradia voskové obrúsky či vrecká. Ich výhodou je, že sú kompostovateľné a vďaka konzervačným vlastnostiam včelieho vosku zároveň predlžujú životnosť potravín.

Prejdite na LED osvetlenie

LED žiarovky sú niekoľkonásobne energeticky účinnejšie ako klasické zdroje osvetlenia. Majú tiež dlhšiu životnosť. Výrobcovia pri LED svetlách uvádzajú približne 20-tisíc hodín svietenia, čo v prepočte znamená životnosť minimálne deväť rokov pri šiestich hodinách svietenia denne. Vďaka LED osvetleniu v kuchyni tak šetríte nielen svoju peňaženku, ale aj životné prostredie.

Nastavte teplotu v chladničke správne

Nesprávne nastavená teplota tohto spotrebiča vedie k zbytočnému plytvaniu energie. V prípade chladničky je ideálna teplota na úrovni okolo 3°C, v mrazničke by ste mali zase nastaviť teplotu čo najbližšie k -18 °C. Budete tak nielen efektívne nakladať s energiami, ale potraviny si tak zachovajú svoju zdravotnú nezávadnosť a kvalitu. Na horné poličky neukladajte žiadne objemné dózy ani hrnce, ktoré by mohli blokovať únik tepla, pretože spotrebič tak bude musieť pracovať na plné obrátky.

Titulný obrázok zdroj: vlastné / XXXLutz.sk