To, že má hovädzie mäso veľkú environmentálnu stopu, nie je žiadna novinka. V potravinárskom priemysle mäso tvorí takmer 60 % všetkých vyprodukovaných emisií skleníkových plynov. Produkcia hovädzieho mäsa zostáva najväčším zdrojom skleníkových plynov s takmer 199 kilogramami ekvivalentov oxidu uhličitého na jeden kilogram mäsa.
Napríklad Američania v USA, ktorí sú považovaní za najväčších svetových „jedákov“ mäsa, v súčasnosti skonzumujú okolo 124 kilogramov mäsa na osobu za rok, Európania okolo 80 kilogramov.
V štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise JAMA Network Open, výskumníci z John Hopkins School of Public Health a Harvardskej Univerzity ponúkli viac ako 5000 respondentom menu rýchleho občerstvenia a boli požiadaní, aby si vybrali ktorúkoľvek položku na večeru. Položky na jedálnom lístku zahŕňali hovädzie hamburgery, náhradné hovädzie hamburgery, kuracie a rybie sendviče, kuracie nugetky a rôzne šaláty.
V rámci štúdie výskumníci vedľa každého výberu z menu umiestnili jeden z troch štítkov, ktoré popisovali výber menu ako 1. environmentálne udržateľný, 2. neudržateľný alebo 3. s neznámou udržateľnosťou (ako kontrolnú skupinu).
Zelený štítok na menu s nízkym vplyvom na klímu s položkami vrátane kuracieho mäsa, rýb alebo vegetariánskych jedál uvádzal: „Táto položka je ekologicky udržateľná. Má nízke emisie skleníkových plynov a nízky podiel na zmene klímy.“ V jedálnom lístku s potravinami označenými ako s vysokým vplyvom na klímu sa uvádzalo: „Táto položka nie je environmentálne udržateľná. Má vysoké emisie skleníkových plynov a veľký podiel na zmene klímy.“
Výskumníci zistili, že účastníci, ktorí čítali menu s označením „s vysokým vplyvom na klímu“, si vyberali možnosti bez hovädzieho mäsa o 23 percent častejšie ako kontrolná skupina štúdie. Urobili tiež ekologickejšie rozhodnutia, keď ponuka obsahovala štítky „nízky vplyv na klímu“, hoci len o 10 percent častejšie ako kontrolná skupina.
„Tieto výsledky naznačujú, že označovanie jedálneho lístka, najmä štítkami varujúcimi, že položka má veľký vplyv na klímu, môže byť účinnou stratégiou na podporu udržateľnejšieho výberu potravín v prostredí rýchleho občerstvenia,“ hovorí vedúca autorka štúdie Julia Wolfsonová, odborníčka na verejné zdravie Univerzity Johnsa Hopkinsa.
Súvisiaci článok: Označenie Eco-score, ekologické skóre potravín, môže byť čoskoro uvedené na obaloch potravín