V skratke: Domáce a svetové DOBRÉ ENVIRO SPRÁVY I September 2024

Švédka vertikálna farma začína pestovať zeleninu v supermarketoch

Švédska spoločnosť stavia farmy v supermarketoch ako ekologické riešenie na pestovanie ovocia a zeleniny. Riešenie od SweGreen, ktoré už funguje vo Švédsku a Nemecku, je spôsob, ako reagovať na nedostatok vody, nedostatok poľnohospodárskej pôdy a závislosť od globálnej geopolitiky.

Prvé „nehybné“ turbíny boli nainštalované v Oxforde

Prvý britský „nehybný“ systém veternej energie bol inštalovaný na streche v Oxforde. Keď premýšľame o veternej energii, prirodzene nám napadnú veterné turbíny s lopatkami, ktoré sa otáčajú, aby vytvárali elektrickú energiu. Ale ako revolúcia v oblasti obnoviteľnej energie napreduje, vyvíja sa stále viac a viac nových technológií, aby pomohli svetu rýchlejšie sa odstaviť od fosílnych palív. Riešením môžu byť stacionárne turbíny.

Tepelne ošetrené semená by mohli farmárom ponúknuť riešenie na ochranu pred škodcami bez chemikálií

Semená sa zvyčajne ošetrujú chemikáliami, aby boli zdravé a ničili škodcov, čo však nie je v súlade so zásadami ekologického poľnohospodárstva. ‚ThermoSeed‘, vynález bývalého výskumníka Kennetha Alnessa, ponúka udržateľnú alternatívu. Používa ostré rázy pary, ktoré ničia škodcov a konzervujú semená. 

Helsinki stavajú najväčšie tepelné čerpadlo na svete

Tepelné čerpadlo vzduch-voda sa inštaluje, aby pomohlo dekarbonizovať mestský systém diaľkového vykurovania. Tepelné čerpadlo môže pracovať pri teplotách až -20° C a bude poháňané elektrinou z obnoviteľných zdrojov. 

Kalifornské mesto vypravilo prvý osobný vlak na vodíkový pohon

Do stanice v San Bernardine v južnej Kalifornii, asi 60 km od Los Angeles, vchádza nový vlak. Zvonku vyzerá ako každý iný prímestský vlak s tromi osobnými vozňami. Vo vnútri sa však nachádza jednotka produkujúca nulové emisie, známa ako Zemu. Využíva hybridný vodíkový palivový článok a batériový systém na pohon vlaku a prevádzku ďalších palubných elektrických systémov.

Cyprus sa stal svetovým lídrom v solárnom vykurovaní

Cyprus predbehol všetky ostatné členské štáty EÚ v zavádzaní teplovodných solárnych systémov, pričom sa odhaduje, že 93,5 % domácností využíva alternatívnu formu energie pre domáce potreby. Údaje EÚ ukazujú, že ostrov vo východnom Stredomorí už teraz prekračuje ciele v oblasti obnoviteľnej energie stanovené v oblasti vykurovania a chladenia budov vďaka širokému využívaniu solárnej tepelnej technológie.

Prečítajte si tiež:
Domáce a svetové DOBRÉ ENVIRO správy I August 2024
Domáce a svetové DOBRÉ ENVIRO správy I Júl 2024
Domáce a svetové DOBRÉ ENVIRO správy I Jún 2024