S rastúcimi cenami potravín pravdepodobne začínate prehodnocovať svoje spotrebiteľské správanie a uvažujete ako a kde ušetriť. Dnes vás to naučíme pomocou filozofie zero waste.
Téma produkcie zbytočného odpadu sa týka viacerých oblastí ľudského života. V tomto článku sa zameriame konkrétne na kuchyňu: nakupovanie a varenie. Ako teda ušetriť a zároveň urobiť niečo aj pre životné prostredie? Stačí si zapamätať, že zodpovedné nákupné správanie sa začína už doma, predtým ako sa vyberiete do obchodu.
Tieto štyri veci urobte pred nákupom
1. Skontrolujte chladničku a mrazničku, zistite čo doma máte a čo vám naozaj chýba
2. Dojedzte potraviny, ktorým končí trvanlivosť, až potom nakúpte nové
3. Urobte si zoznam potravín, podľa toho, čo chcete variť, chystať deťom na desiatu a pod.
4. Aby ste ušetrili na balení, nachystajte si doma vlastné tašky, vrecká a nádoby. Vyhnete sa tak zbytočnému nakupovaniu plastových tašiek a používaniu sáčkov, ktoré skončia ihneď v koši.
Platí ešte jedno pravidlo, ktoré všetci dobre poznáte: Nechoďte do obchodu hladní! V opačnom prípade hrozí, že vám v košíku pristane aj to, čo by ste inak nekúpili.
Na mieste činu rozhodujú činy
Po celej tejto príprave a písaní zoznamu, by bolo nelogické prísť do obchodu a začať hádzať všetko do košíka.
1. Nenakupujte všetky potraviny, ktoré sú v zľave. Vždy si premyslite, či spadajú do vašich plánov, ktoré ste si urobili doma. (Potrebujem toto? Kedy to budem jesť? Ako to spracujem?) Pozor aj na ponuky 1+1 zadarmo. Oplatia sa iba vtedy, keď viete, že všetko jedlo naozaj stihnete zjesť.
2. Ak je to možné, dávajte prednosť bezobalovým obchodom, trhom a lokálnym výrobcom. Brokolica kúpená na trhu od farmára chutí určite lepšie ako tá zabalená v plaste. Je možno drahšia, ale investícia do kvality sa oplatí.
3. Po príchode domov uskladnite nákup tak, aby vám jedlo vydržalo čo najdlhšie. Zemiaky odložte na tmavé miesto, bylinky dajte do vody, ak je ich veľa, môžete z nich dať aj do mrazničky. Petržlenová vňať tam vydrží dlho a jej chuť zostane zachovaná. To platí aj pre niektoré druhy zeleniny. Ak ste predsa len kúpili niečo v plastovom obale, vysloboďte to, aby potraviny mohli “dýchať”.
Pri varení sa inšpirujte starými mamami
Varte jednoducho
V minulosti bývalo mäso súčasťou nášho jedálnička maximálne raz do týždňa a spracovalo sa to, čo bolo doma. Ak vám zostanú zemiaky z obeda, na druhý deň ich môžete zamiešať s kapustou a urobiť z nich placky. Starý chlieb nastrúhajte na strúhanku alebo si urobte krutóny do polievky. Z banánov, ktoré majú nevábne hnedé šupky môže byť skvelý banánový chlebík. Myslite na príležitosti, ktoré sa vám ponúkajú a dajte surovinám druhú šancu.
Skúste to v menšom
Základom je variť menšie množstvá, aby ste zbytočne nevyhadzovali, používajte menšie hrnce a taktiež menšie taniere. S jedlom, ktoré nedokážete skonzumovať sa môžete podeliť s kamarátmi, v práci, pozvať niekoho na večeru alebo ho zamraziť a použiť neskôr.
Spracujte všetko
Pri varení využite všetky častí potravín. Zo stoniek karfiolu môžete vyrobiť chutné pesto alebo nátierku. Odrezky byliniek použite do smoothie. Kosti na vývar, šupky z citrusov, ktoré nie sú chemicky ošetrené, oceníte pri pečení a také zvyšky vína sa dajú zamraziť na ľadové kocky a použiť na varenie aj o týždeň.
A čo voda?
Ušetriť množstvo peňazí sa dá aj na pitnom režime a to celkom jednoducho. Ak je to možné, pite vodu z vodovodu. Namiesto kúpených sladených nápojov si môžete vodu ochutiť citrónom alebo domácim sirupom. Svoju obľúbenú kávu si urobte doma, alebo si ju vezmite von so sebou v termoske, prípadne si ju môžete dať načapovať do vlastného pohárika. Ušetríte aspoň prírodu, keď už nie peniaze za nápoj.
A na záver posledná rada ako ušetriť v kuchyni: Obmedzte donášky jedla. Domáce jedlo je predsa len domáce a navyše polystyrénové obaly výrazne zašpinené od jedla už nie je možné recyklovať.
Titulná fotografia: freepik.com
Páči sa vám, čo píšeme?
Podporiť našu prácu môžete zaslaním SMS, viac sa dozviete v časti O nás.
Odporučte článok známym alebo nás sledujte na našich sociálnych sieťach.
Facebook NašeBio&Eko
Instagram @nasebioeko
Nezabudnite sa prihlásiť pre odber nášho newslettra v pätičke stránky, aby vám neunikli žiadne novinky.