Množstvo vody, ktoré denne spotrebujeme, nie je závislé len na tom, koľko jej pretečie našim vodovodným kohútikom. Ak chceme zistiť našu „osobnú vodnú stopu“ nemôžeme sa obmedzovať len na spotrebu vody v kuchyni, kúpeľni, či v záhrade. Denne prispievame k spotrebe vody aj pri nákupe rôznych produktov. Od potravín, ktoré konzumujeme, cez kancelársky papier, ktorý používame až po oblečenie, ktoré nosíme. Výpočtom vecí, pri ktorých výrobe či pestovaní prichádza k spotrebe vody, by sme mohli pokračovať cez všetky produkty používané v každodennom živote. Naše rozhodnutia a spôsob života vplývajú na vodné zásoby našich podzemných vôd. Preto je dobré vedieť, čo ovplyvňuje spotrebu vody v našom živote najviac.
Water Footprint Network je platforma vyvinutá na spoluprácu medzi spoločnosťami, organizáciami a jednotlivcami. Zaoberá sa riešením vodných kríz vo svete a zároveň hľadá spôsoby pre udržateľné používanie vody v našich bežných životoch, ale aj vo fungovaní miest, či firiem.
Podľa údajov Water Footprint Network každý spotrebiteľ v priemere „spotrebuje“ až 5 000 litrov vody každý deň (od 1 500 do 10 000 litrov denne, v závislosti od toho, kde žijeme a čo jeme). Na Slovensku je priemerná vodná stopa na obyvateľa 3700 litrov na deň. Ak sa rozprávame o celkovej vodnej stope Slovenska, hovoríme o spotrebne 7 200 miliónov m3/rok. Práve tieto referenčné hodnoty môžu vláde poskytnúť užitočné informácie a môžu pomôcť dosiahnuť ciele trvalo udržateľného rozvoja.
Všetko, čo používame alebo konzumujeme, zanecháva vodnú stopu, niekedy blízko miesta, kde žijeme, no často aj v iných krajinách, pretože každá zložka produktu môže pochádzať z iného miesta. Vezmime si napríklad cookies, ktoré môže mať pšenicu z Kanady, cukor z Brazílie, vanilku z Madagaskaru a vajcia od miestneho poľnohospodára. Jeden výrobok a vo výsledku precestoval viac ako priemerný cestovateľ. Takýto výrobok zanecháva vodnú stopu v každých z týchto spomenutých krajín.
Čo je vodná stopa produktu?
Water Footprint Network definuje vodnú stopu produktu ako množstvo vody, ktoré sa spotrebuje a znečistí vo všetkých fázach spracovania jeho výroby. Meraním vodnej stopy produktu v objemoch vody na jednotku výroby je možné posúdiť, ako efektívne bol produkt vyrobený alebo akým spôsobom sa využívajú sladkovodné zdroje – to znamená, koľko sme toho dokázali vyrobiť z každého použitého litra vody.
Vodná stopa konečného produktu, napríklad trička, je súčtom vodnej stopy každého kroku alebo procesu potrebného na jeho výrobu. Tričko si tak bude vyžadovať určité množstvo vody na vypestovanie bavlny, tkanie, šitie a spracovanie látky, aby sme ho mohli nosiť. Poznaním vodnej stopy produktu tak môžeme získať obraz o tom, ako konkrétny produkt, ktorý bežne využívame, prispieva k rastúcim obavám z nedostatku vody a k jej zhoršenej kvalite.
Čo môže urobiť každý z nás?
Všetci môžeme pozitívne prispieť k riešeniu vodnej krízy. Náš výber toho, čo máme na tanieri, alebo denne používame, môže zlepšiť životné podmienky a chrániť rastliny a zvieratá, ktoré sú závislé od vody na celom svete. Aj niekoľko drobných zmien môže výrazne znížiť našu vodnú stopu. Napríklad vodná stopa 200 gramov hovädzieho mäsa zodpovedá 47 osemminútovým sprchám a používa štyrikrát viac vody ako rovnaké množstvo kuracieho mäsa.
Zelenina má ešte menšiu vodnú stopu, rovnako ako čaj v porovnaní s kávou. Nemusíme sa nevyhnutne stať vegetariánmi, alebo už nikdy nejesť hovädzie mäso, stačí si častejšie vyberať jedlo s menšou vodnou stopou, pretože aj malý krok sa počíta.
Samozrejme, nie všetko dokážeme ovplyvniť. Napríklad spôsob výroby produktov, ktoré konzumujeme, či produktov, ktoré používame, tiež výrazne ovplyvňuje vodnú stopu. V tomto prípade je vhodné zaujímať sa. Dobrým tipom je spísať si zoznam vecí, ktoré najčastejšie používame alebo nakupujeme. U vecí, pri ktorých si vodnú stopu nevieme prepočítať, môžeme požiadať priamo výrobcu, aby zverejnil vodnú stopu ich výrobkov. Stále máme na výber z množstva produktov a vieme tak svojím nákupom ovplyvniť ponuku v našich obchodoch a podporiť transparentných výrobcov, ktorí dbajú na udržateľnosť.
Priemerná vodná stopa vybraných potravín
Mäso
hovädzie mäso 15 400 litrov/kg
kuracie mäso 4 300 litrov/kg
Jeden kus mäsa sa môže veľmi líšiť od druhého. Presná vodná stopa mäsa závisí od výrobného spôsobu, či chovu, z ktorého pochádza a tiež od zloženia a pôvodu krmiva.
Pivo
Globálna priemerná vodná stopa jačmeňa je 1 420 litrov/kg. Keď vezmeme do úvahy množstvo sladového jačmeňa na výrobu piva, vodná stopa piva je 298 litrov na liter piva. To znamená, že jeden pohár piva (250 ml) nás stojí 74 litrov.
Múka
Globálna priemerná vodná stopa pšenice je 1 827 litrov/kg. Jeden kilogram pšenice dáva asi 790 gramov múky, takže vodná stopa pšeničnej múky je v priemer 1 850 litrov/kg. Rovnako tu závisí od pôvodu pšenice, od toho, kde a ako sa pestovala.
Mlieko
Globálna priemerná vodná stopa plnotučného kravského mlieka je 940 litrov/kg
Cukor
Cukor vieme vyrábať z rôznych plodín, no najčastejším zdrojom sú cukrová trstina a cukrová repa. Trstinový cukor má všeobecne väčšiu vodnú stopu ako repný cukor.
Globálna priemerná vodná stopa cukrovej repy je 132 litrov/kg. Jeden kilogram cukrovej repy dá v priemere 130 gramov rafinovaného cukru, takže vodná stopa rafinovaného repného cukru je asi 920 litrov/kg.
Na výrobu 1 kg cukrovej trstiny je potrebných asi 210 litrov vody. Z jedného kilogramu cukrovej trstiny môžeme získať asi 100 gramov rafinovaného cukru, takže vodná stopa rafinovaného trstinového cukru je asi 1 780 litrov/kg.
A malý prídavok pre milovníkov vína
Globálna priemerná vodná stopa hrozna je 610 litrov/kg. Z jedného kilogramu hrozna vieme vyrobiť v priemere 0,7 litra vína, takže vodná stopa vína je 870 litrov vody na liter vína. To znamená, že na jeden pohár vína (125 ml) je potrebných 110 litrov vody. Vo Francúzsku a v Taliansku, teda v krajinách, ktoré sú najväčšími producentmi vína na svete, je priemerná vodná stopa vína 90 až 195 litrov na pohár vína.
Viac informácií o priemernej vodnej stope konkrétnych potravín sa môžeme dozvedieť na stránke organizácie Water Footprint Network.