Veľká noc inak: Prírodné farbenie vajíčok, ekologické dekorácie aj upratovanie bez chémie

Veľká noc je časom tradícií, rodinných stretnutí a osláv jari. No zároveň je aj obdobím, kedy sa zvyšuje spotreba plastov, potravín a chemických farbív. Ako môžete osláviť Veľkú noc ekologicky, udržateľne a v súlade s prírodou?

1. Prírodné farbenie vajíčok

Vajcia sú symbolom nového života a neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných tradícií. Namiesto syntetických farieb plných chemikálií môžete vyskúšať prírodné farbivá. Je to lacné, pohodlné a navyše väčšinu ingrediencií už máte vo svojej kuchyni. Proces farbenia je tiež akýmsi vedeckým experimentom, pretože si nikdy nemôžete byť úplne istí, s akou farbou skončíte. Vyskúšať môžete tieto varianty:

  • Červená a ružová – cvikla alebo šupky z cibule
  • Oranžová a žltá – kurkuma alebo šupky z pomaranča
  • Zelená – špenát, petržlenová vňať, matcha prášok
  • Hnedá – silná káva alebo čierny čaj
  • Fialová – čučoriedky alebo červené hrozno
  • Modrá – červená kapusta
  • Bordová – červené víno

Tip: Vajíčka stačí variť v odvare z vybraného prírodného “farbiva” s trochou octu. Každú ingredienciu vložte do osobitného hrnca s približne litrom vody a 2 polievkovými lyžicami destilovaného bieleho octu (aby farba priľnula k vajíčkam) a priveďte vodu do varu. Nechajte pomaly vrieť 30 minút alebo dlhšie. Čím dlhšie sa vajíčka varia, tým silnejšie budú ich farby.

zdroj: pexels.com

2. Menej odpadu

Jednorazové plasty sú počas Veľkej noci významným zdrojom odpadu. Vyhnite sa kupovaniu predmetov, ktoré sú zabalené v plastovom obale. Namiesto toho si vyberte položky, ktoré sú balené v papieri alebo kartóne, alebo nakupujte vo veľkom (pokiaľ to (s)potrebujete), aby ste znížili odpad z obalov. Vajíčka kupujte z voľného chovu a na svoje nákupy používajte košíky a textilné tašky, namiesto plastových sáčkov a igelitiek. Na slávnostný obed zvoľte látkové obrúsky namiesto servítok. Prírodné materiály sú štýlové aj ekologické. Ak vám zostane prebytočný odpad, nezabudnite ho recyklovať. Mnohé kartónové obaly, plastové nádoby a kartóny od vajec, sa dajú recyklovať.

3. Ekologická šibačka a oblievačka

Tradičné polievanie vodou symbolizuje očistu a zdravie. Aby ste zachovali tradície a správali sa ekologicky, používajte čistú vodu namiesto parfumovaných sprejov, ktoré sú často balené v plastovom obale. Ani čistou vodou však nemusíte plytvať! Alternatívou môže byť parfum, ktorý už máte doma alebo si vodu môžete naliať do nádobky s rozprašovačom, ktorý použijete aj budúci rok. Korbáče si vyrobte z prírodných materiálov (vŕba), namiesto plastových verzií. Po sviatkoch ju môžete dokonca zasadiť! Nekupujte stále nové stužky na korbáče, namiesto toho si vyrobte vlastné zo starej látky. Ak pripravujete výslužku šibačom, nezabudnite, že výberom fair-trade, vegánskej čokolády alebo čokolády bez palmového oleja podporujete udržateľné postupy, vrátane zníženia emisií uhlíka.

4. Udržateľné veľkonočné pochúťky

Veľká noc je spojená s plnými stolmi a žalúdkami, no často dochádza aj k plytvaniu potravinami. Po veľkonočnom obede vám môže zostať niekoľko kostí, odrezkov, šupiek alebo iných nedojedených vecí. Pokúste sa spotrebovať toľko, koľko môžete, ešte predtým, ako to vyhodíte do bežného odpadu. Z kostí môže byť výborný vývar a zo zvyškov mäsa chutná pochúťka pre vašich domácich miláčikov. Odpad zo stola by v ideálnom prípade mal ísť do kompostu (ak nejaký máte). Najlepší spôsob, ako znížiť plytvanie jedlom počas Veľkej noci, je kupovať menej potravín. Opýtajte sa sami seba, ešte pri nákupe, či to všetko, čo máte v košíku, aj naozaj zjete. Buďte realistickí, pokiaľ ide o množstvo jedla, ktoré potrebujete, a neprechádzajte do režimu prežitia a snažte sa nakúpiť toľko, koľko je v ľudských silách spotrebovať, kým budú zatvorené obchody.

zdroj: pexels.com

Tipy ako jesť ekologickejšie:

  • Domáce pečenie – Vyhneme sa zbytočným obalom a konzervantom v kupovaných sladkostiach.
  • Sezónne a lokálne potraviny – Mrkva, jablká, orechy namiesto exotických surovín.
  • Vajíčka od lokálnych farmárov – Podporíte tým udržateľné hospodárstvo.
  • Bylinky do jedál – Pažítka, medvedí cesnak či petržlen dodajú jedlu chuť a vitamíny.
  • Ak zostanú zvyšky jedla, použite ich do polievok, nátierok alebo ich zamrazte na neskôr.

5. Jarné upratovanie bez chémie

Sviatky jari sú často spojené s veľkým upratovaním. Mnohé čistiace prostriedky však obsahujú škodlivé chemikálie, ktoré znečisťujú vodu a ovzdušie. Skúste použiť prírodné alternatívy ako sú ocot a citrón, ktoré dezinfikujú a odstraňujú vodný kameň. Sóda bikarbóna vám výborne poslúži na čistenie mastnoty a pohlcovanie pachov. Voňavou bodkou sú esenciálne oleje (levanduľa, mäta, eukalyptus) pre sviežu vôňu vašej domácnosti a antibakteriálne účinky.

TIP na článok:
Prezradili ste nám vaše domáce recepty na výrobu ekologických čistiacich prostriedkov

6. Veľkonočné dekorácie z prírody

Pokiaľ ide o veľkonočné dekorácie, existuje veľa ekologických možností. Na vytvorenie ozdobných vencov môžete použiť prírodné materiály, ako sú kvety, rastliny a konáre. Vyskúšajte napríklad vyrobiť veniec z vŕbových prútikov a kvetov, mach, šišky, sušené kvety a sviečky zo včelieho vosku (namiesto syntetických sviečok), použite ako dekorácie na stôl. Prípadne si môžete kúpiť dekorácie vyrobené z udržateľných materiálov, ako je bambus alebo recyklovaný papier. Snažte sa vyhnúť jednorazovým plastovým dekoráciám, ktoré nemôžete použiť nasledujúci rok.

Veľká noc nemusí znamenať zbytočné plytvanie a znečisťovanie životného prostredia. Malými zmenami môžeme osláviť sviatky udržateľne, bez odpadu a v súlade s prírodou. Zelená Veľká noc je nielen ekologická, ale aj zdravšia a krajšia! Krásne sviatky! 🙂

Titulný obrázok: Canva


Aby vám neunikol žiadny náš článok, odporúčame vám prihlásiť sa k odberu nášho newslettra v spodnej časti stránky.