Hoci sú oriešky skvelé aj v prirodzenej forme len tak na maškrtenie, ide o potravinu, ktorú tiež možno mnohými spôsobmi spracovať do oveľa zaujímavejšej a často aj chutnejšej podoby. Zvládnete to pritom aj doma. Inšpirujete sa?
Rozvoňajte orechy na panvici
Na panvici rozpustite cukor s trochou vody. Následne pridajte celé alebo nahrubo nasekané vlašské alebo aj iné orechy, ktoré na panvici spoločne s cukrom opražíte. Orechy miešajte a prehadzujte. Snažte sa docieliť to, aby ste mali oddelené kusy orechov s trochou karamelu skôr ako jeden veľký zlepenec. Pozor na to, aby ste cukor a orechy nespálili. Mali by ste docieliť výrazne orechovú karamelovú chuť, rozhodne by ale nemalo ísť o chuť horkú až nepríjemnú.
Orechy nameľte na múku
Múka z orechov je skvelou alternatívou ku klasickej múke do mnohých receptov. Do niektorých receptov (typicky ide o vianočné pečivo) dokonca patrí už od nepamäti tradične.
Mletie orechov je jednoduché. Na ručnom alebo elektrickom mlynčeku skrátka plody zbavené škrupín a všetkých nečistôt (šupku môžete nechať, ak vám chuťovo nevadí) postupne nameľte na jemnú múčku. Orechy by mali byť vysušené, rozhodne plody pred mletím nenamáčajte do vody. Prácu si jedine skomplikujete.
Múka je určená skôr na rýchle spracovanie, nemali by ste ju skladovať dlhé mesiace. Na to orechy všeobecne nie sú príliš vhodné.
Vyrobte si domáce orechové maslo
Ďalšou možnosťou je výroba domáceho orechového masla. Tu namiesto mlynčeka zvoľte mixér a pri niektorých druhoch orechov bude naopak vhodné, ak si ich vopred namočíte (napríklad kešu alebo mandle). Orechy opäť zbavte škrupiny a v každom prípade aj šupky a v mixéri pripravte jemnú pastu. Prakticky všetky orechy sú na tento typ spracovania vhodné. Skvelá je napríklad pistáciová pasta, všetkým dobre známe je potom arašidové maslo. Môžete pridať aj ďalšiu zložku na zriedenie (napríklad olej) alebo dosladenie (napr. javorový sirup), ale nemalo by to byť nutné, záleží skôr na vašich preferenciách. Domáce orieškové maslo je vhodné uchovávať v chladničke, trvanlivosť môže byť niekoľko týždňov až mesiacov. Opäť ale platí, že sa odporúča skôr rýchla konzumácia.
Výrazne predĺženie životnosti? Orechy je možné mraziť
Bohatú domácu úrodu orechov môžete tiež zamraziť. Pre niekoho to je prekvapivé, ale orechy sú plné tukov a po niekoľkých mesiacoch môžu žltnúť – chuť sa stáva veľmi nepríjemnou. Očistené orechy môžete dať do vrecka (najlepšie je vákuované balenie) a zamraziť. Tu môžu vydržať v dokonalej kondícii až dva roky bez toho, aby sa chuť zmenila nežiadaným spôsobom.
Čo tak domáca granola?
Do desiat a raňajok bude ideálnou voľbou domáca granola. Pripravte si ju v rúre z posekaných orechov a ovsených vločiek. Pridať môžete aj lyofilizované ovocie a ďalšie ingrediencie podľa chuti. Túto zmes následne v uzavretej nádobe môžete mať až niekoľko týždňov a pridávať si ju napríklad do jogurtu alebo do tvarohu.
Zdroj obrázku: stock.adobe.com