Úprava vody zo studne – s kvalitným filtrom to nie je problém

Voda čerpaná z vlastnej studne, hoci sa môže na prvý pohľad javiť ako čistý, prírodný zdroj, môže skrývať niekoľko nástrah. O čo ide a ako zistiť jej kvalitu? Odhaľte tajomstvo krištáľovo čistej pitnej vody.

Nástrahy pitnej vody zo studne

Ak čerpáte vodu z verejného vodovodu, o jej mikrobiologickú bezpečnosť si nemusíte robiť starosti. Je chlórovaná, a teda zbavená škodlivých baktérií. Voda zo studne narozdiel od toho môže byť kontaminovaná rôznymi vírusmi a baktériami, ako sú napr. Escherichia coli alebo koliformné baktérie. Častým problémom je tiež železo alebo mangán, ktorý síce nie je zdraviu nebezpečný, ale zato negatívne ovplyvňuje vôňu a farbu vody. Obsahovať môže aj zdraviu škodlivé dusičnany, obzvlášť, ak sa zdroj vody nachádza v blízkosti poľnohospodárskych objektov. A toto sú len niektoré z príkladov nežiaducich látok. 

Kvalitu pitnej vody prezradí jej rozbor

Kolaudácia a povolenie na užívanie vody zo studne je podmienené vykonaním rozboru vody. Ak rozbor preukáže, že voda nezodpovedá požiadavkám uvedeným v príslušnej legislatíve (vyhláška č. 247/2017 Z.z.), je nutné zabezpečiť vhodnú úpravu vody pomocou filtrov.

Ak chcete vodu používať len na úžitkové účely, rozbor nie je nutný, ale aj tak je odporúčané ho vykonať. Vo vode sa môže nachádzať spomínané zvýšené množstvo mangánu a železa, ktoré môže zaniesť vodovodné potrubie či napr. zafarbiť WC, pokiaľ túto vodu používate na splachovanie.

Úprava vody

Pri úprave vody zo studne sa vždy začína mechanickou filtráciou. Tá ju zbaví mechanických nečistôt, ako je piesok alebo íl. Ak je úžitková voda na základe rozboru v poriadku, základná mechanická filtrácia častokrát stačí. Ak je však voda aj inak znečistená, a hlavne v prípade, ak bude slúžiť ako pitná, na rad prichádzajú ďalšie stupne filtrácie.

Pokiaľ máte problém s tvrdou vodou, tzn. je v nej zvýšený obsah minerálov vápnika a horčíka, použite zmäkčovač vody. Ten bude chrániť vaše zariadenia (napr. práčku či bojler) a predlžovať ich životnosť. Na úpravu pitnej vody sa zvyčajne používajú katexové alebo magnetické zmäkčovače, poslúžia však aj niektoré dávkovacie zmäkčovače.

Mikrobiologické či iné znečistenie (dusičnany, železo, mangán, arzén, antimón a ďalšie) môžete riešiť už na prívode do objektu. S baktériami si poradia UV sterilizátory, mali by však byť doplnené o kuchynský filter v mieste použitia, či centrálne dávkovače chlóru.

Najefektívnejším filtrom v mieste použitia je potom systém reverznej osmózy, tj. filter, ktorý vodu zbaví takmer všetkých nečistôt, okrem toho ju zmäkčí, odstráni zápach a dodá jej skvelú chuť ako z horského prameňa.

Zdroj foto: pressmaster / Adobestock.com